szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Elindult a felvételi, február 15-ig jelentkezhettek az egyetemek és főiskolák képzéseire. Tanácstalanok vagytok, nem tudjátok, melyik szakon milyen tantárgyakat oktatnak, hol lehet a végzettséggel elhelyezkedni, és jó-e a hangulat a tanszéken?

1. lépés: Böngésszetek

Nézzétek át, milyen szakokat indítanak az egyetemek és főiskolák. Hiszen ahhoz, hogy megtaláljátok a megfelelő képzést, először át kell néznetek a felhozatalt. A legjobb választás, ha ilyenkor a Felvi.hu szakkeresőjét használjátok. A Felvi bal oldali menüjében találjátok a szakkeresőt - itt kereshettek képzési szint, szaknév, intézmény, képzési terület, érettségi követelmények szerint is, sőt azt is meghatározhatjátok, melyik településen szeretnétek tanulni.

©

A Felvi szakkeresőjében intézmény alapján is szűrhettek, de ha szívesen végignéznétek a szimpatikus felsőoktatási intézmények összes képzését, válasszátok az Egyetemek, főiskolák menüt. Kattintsatok arra az intézményre, amely érdekel titeket - így megtudjátok, milyen karok működnek, és azok milyen képzéseket indítanak 2019 szeptemberében.

2. lépés: Olvassatok

Mielőtt kiválasztjátok a - név alapján - titeket érdeklő képzéseket, nézzetek utána, milyen tantárgyakat fogtok tanulni, ha bekerültök. Az egyik legjobb forrás a felvi.hu szakkeresőjének „szakleírások A-tól Z-ig” menüpontja.

©

A különböző képzési területek közül kell kiválasztanotok a megfelelőt, a bal oldalon pedig kiválaszthatjátok a képzési szintet, majd a szak nevére kattintva részletes leírást kaphattok.

Ha az adott egyetemi vagy főiskolai kar oldalán megtaláljátok a szak kurzuslistáját, az a legjobb. Bármennyire is unalmas olvasmánynak tűnik, nézzétek át a listát, abból ugyanis megtudhatjátok, milyen tantárgyaitok lesznek.

3. lépés: Na jó, de hova tovább?

Jogos kérdés, amely döntő lehet a jelentkezéskor. Ha meg szeretnétek nézni az elmúlt években végzettek elhelyezkedési adatait és átlagfizetését, kattintsatok az előző lépésben kiválasztott szaknál  a „végzés utáni kilátások (DPR)” menüpontra. Itt egy-egy infografikát találtok, amelyben számos hasznos infót találtok.

Persze fontos, hogy az átlagban mindenki szerepel - az is, aki már az egyetem mellett komoly szakmai tapasztalatot szerzett, ezért jó kezdő fizetéssel tudott elhelyezkedni egy multinál, és az is, aki nulla tapasztalattal például talált állást, és nem keres túl jól.

4. lépés: Tegyetek fel minden kérdést!

©

Ne féljetek kérdezni, ha valamit nem találtok meg az egyetemek, főiskolák oldalán. A legtöbb intézménynek van felvételizőknek szánt oldala, de az egyetemek, főiskolák zöme a Facebookon is válaszol a kérdésekre. Persze a legegyszerűbb megoldás - főleg akkor, ha több intézménybe is jelentkeztek, és mindenhonnan beszereznétek még egy-két infót -, ha elmentek az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításra, ahol minden kérdést feltehettek az adott intézmény/kar képviselőinek.

Ha szívesen kérdeznétek, akkor az idei Educatio kiállításról itt megtaláltok minden hasznos infót.

5. lépés: Nézzetek szét a kampuszon (is)

Milyenek az épületek? Milyenek a kollégiumok és merre vannak? Milyen a hangulat a kampuszon? Van a közelben jó étterem vagy edzőterem, esetleg mozi? Ha ezekre a kérdésekre is szeretnétek választ kapni, menjetek el a felsőoktatási intézmények nyílt napjára, az időpontot az intézményi oldalon vagy Facebook-oldalon megtaláljátok. A nyílt napon számos tájékoztató előadáson vehettek részt, feltehetitek kérdéseiteket az oktatóknak és a hallgatóknak, bejárhatjátok a kampuszt.

+1 lépés: (Tényleg) kérdezzetek

Érdemes beszélgetni a kiválasztott szakon tanulókkal - ők valószínűleg már jobban látják, merre tudnak indulni a diplomájukkal. A legjobb azonban, ha olyan - két-három éves tapasztalattal rendelkező - fiatal diplomást találtok, aki ugyanezen a szakon végzett. Érdemes meghallgatni az élményeit az álláskeresésről, kérjétek meg, hogy meséljen a munkahelyi feladatairól, volt évfolyamtársai karrierjéről.

Ezeket a fogalmakat minden felvételizőnek érdemes ismernie

Ti is idén fogtok felvételizni egyetemre vagy főiskolára? Érdemes már most utánajárni, mit jelent, ha állami ösztöndíjasként vagy önköltséges hallgatóként fogtok tanulni, és mit jelentenek a különböző betűjelek a szaklistában.