szerző:
Eduline

Valamivel nehezebb volt az idén bekerülni a felsőoktatási intézményekbe, mint tavaly: 2010-ben a bejutási arány 70 százalékos volt, ez most 69,4 százalékra csökkent. A felvételi adatok alapján számított top 20-ba - akárcsak tavaly - négy műszaki és öt gazdaságtudományi szak került.

A felvi.hu oldalon pénteken közzétett első elemzés szerint az idén összesen 140 953-an jelentkeztek a felsőoktatásba, és 97 769-en nyertek felvételt. (Tavaly ez a két szám 140 308, illetve 98 208 volt). Nappali tagozaton alap-, egységes és osztatlan képzésben 51 326-an tanulhatnak, mesterképzésben 8343-an kezdhetik meg tanulmányaikat, míg felsőfokú szakképzésben 9509-en. Tavaly államilag támogatott képzésben első helyen 122 692-en jelentkeztek, és közülük 68 622 diákot vettek fel, az idén 122 502 első helyes jelentkezés volt, és 66 723 diák került be.

A 2011-es felvételi ponthatárok teljes listáját itt találod.

A felvettek valamivel több mint 50 százaléka alap-, valamint egységes, osztatlan képzés nappali munkarendjén kezdheti meg tanulmányait. A mesterképzésben a tavalyihoz képest növekedett a nappali munkarendre bekerülők részaránya, és a felsőfokú szakképzésre felvettek túlnyomó többsége ugyancsak nappali tagozatos lesz, távoktatásra ezen a képzési szinten az idén egy jelentkező sem került be.

A csütörtöki Pont Ott Parti a Millenárison
©

Az esti és a távoktatás munkarendre felvettek száma összességében továbbra is alacsony, a tavalyihoz képest nem változott jelentősebb mértékben. Az alap-, valamint az egységes, osztatlan szakok államilag támogatott, nappali munkarendű képzéseire jelentkezők és bekerültek száma tavalyhoz képest egyaránt csökkent; az államilag támogatott, nappali mesterképzésekre jelentkezők száma mintegy ezernégyszázzal nőtt, a felvettek száma azonban csak minimális mértékben haladja meg a tavalyit.

Az alapszakok, valamint az egységes, osztatlan szakok közül nappali munkarenden legtöbben mérnök informatikus szakra jutottak be. A nappali tagozatra felvettek számát tekintve a tavalyi listavezető gazdálkodási és menedzsment alapszak a második helyre került, míg a harmadik helyen a tavalyi évhez hasonlóan az idén is a turizmus-vendéglátást találjuk.

Intézmény Szak 2010-es ponthatár 2011-es ponthatár
Budapesti Corvinus Egyetem (BCE-GTK) nemzetközi gazdálkodás 462 pont 463 pont
Budapesti Corvinus Egyetem (BCE-TK) nemzetközi tanulmányok 461 pont 453 pont
Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF-KVIK) turizmus és vendéglátás 418 pont 405 pont
Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF-PSZK-BP) pénzügy és számvitel 385 pont 401 pont
Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF-PSZK-BP) gazdálkodási és menedzsment 399 pont 401 pont
Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE-BTK) kommunikáció és médiatudomány 452 pont 442 pont
Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE-PPK) pszichológia 449 pont 439 pont
Semmelweis Egyetem (SE-ÁOK) általános orvos 434 pont 436 pont
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME-GÉK) gépészmérnök 372 pont 375 pont
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME-VIK) mérnök informatikus 384 pont 370 pont

A csak az államilag támogatott helyre bekerülteket nézve változik a toplista: a mérnök informatikus alapszak mögé két, műszaki területhez tartozó szak, a gépészmérnöki és a villamosmérnöki kerül; a dobogó sorrendje megegyezik a tavalyival, a negyedik helyen - jelentős létszámnövekedéssel - az ápolás és betegellátás szak található, amely tavaly még csak a tizenharmadik volt ugyanezen a listán. A húszas listára ebben a kategóriában a korábban népszerűnek számító kommunikáció szak az idén nem került fel.

Számolgatnál még egy kicsit? Ellenőrizd az összpontszámodat felvételi pontszámító kalkulátorunkkal!


Az alap-, valamint egységes, osztatlan szakok, nappali munkarendű, államilag támogatott és költségtérítéses képzésekre felvett hallgatók intézményenkénti és karonkénti bontását tekintve az első helyen az Eötvös Loránd Tudományegyetem bölcsészettudományi kara áll; a Széchenyi István Egyetem műszaki tudományi kara, majd az Eötvös Loránd tudományegyetem természettudományi kara követi. A főiskolai karok közül ezen szempontok alapján első helyre a Budapesti Gazdasági Főiskola pénzügyi és számviteli kar került.

A mesterszakokat tekintve a nappali munkarendű, államilag támogatott és költségtérítéses képzésekre felvett hallgatók intézményenkénti és karonkénti bontása alapján az első helyen szintén az ELTE bölcsészkara áll, megelőzve a Budapesti Corvinus Egyetem gazdálkodástudományi karát és az ELTE pedagógiai és pszichológiai karát.

eduline/MTI