szerző:
Eduline

Az Oktatási Hivatal becslése szerint 140 ezer és 147 ezer között lesz az idén a felsőoktatási intézményekbe beadott jelentkezések száma - közölte a hivatal elnöke csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

A jelentkezők folyamatosan kapják a hiánypótlásra való felszólításokat. A módosítások, dokumentummásolatok benyújtásának határideje június 1-je.
   
Princzinger Péter jelezte: a jelentkezőktől elvárják, hogy kövessék nyomon az e-jelentkezési rendszerben a velük kapcsolatos információkat, így nem fog mindenki mindenről hiánypótlási felszólítást kapni. A hivatal elnöke azt evidensnek nevezte, hogy például az érettségi bizonyítvány megléte a felsőoktatásba való jelentkezés feltétele. Ennek benyújtására külön felszólítást nem kapnak a diákok - mondta.
   
Hozzátette: az előző évek gyakorlatának megfelelően lehet módosítani a jelentkezéseken is, így például a sorrenden változtatni, jelentkezési helyet törölni, de idén sem lehet már új szakot bejelölni. Kitért arra is, hogy, aki nem fizette be a felvételi eljárás díját, hiánypótlás keretében még pótolhatja azt.
   
Amennyiben azonban a jelentkező a hiánypótlási felhívás ellenére sem fizeti meg a díjat, az OH megszünteti az eljárást, és törli a jelentkezési adatokat - hívta fel a figyelmet Princzinger Péter, hozzátéve: július 7-e után ezek a jelentkezések az adatbázisban már szerepelnek majd.  A 2010-es felvételi eljárás során 8 ezer olyan jelentkező volt, aki nem akarta, vagy nem tudta megfizetni az eljárás díját. Köztük voltak olyanok, akiknek nem kellett, mert díjkedvezmény illette meg őket - jegyezte meg.

MTI