szerző:
Eduline

Az utóbbi évek leggyengébb eredményét érték el a Kovászna megyei végzősök az idei tavaszi érettségin: két sepsiszentgyörgyi szakközépiskolában egyetlen érettségiző diák sem ment át a vizsgákon, de máshol is magas volt a bukás aránya. A tanfelügyelőség vizsgálata szerint a siralmas eredményt elsősorban a tanárok hozzáállása, a próbavizsgák száma és a tanulók családi háttere okozta – írja a Hírmondó.ro.

A romániai Kovászna megyében az érettségin való átjutási átlag 72,12 százalék, a leggyengébben a sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar és a Gámán János Szakközépiskoláa végzősei teljesítettek – a két oktatási intézményben egyetlen diák sem tudott leérettségizni. Máshol sem sokkal jobb az eredmény: a Kós Károly és a Constantin Brăncuşi Szakközépiskolában a végzősök mindössze egyharmadának nem kell megismételnie az érettségit.


A tanfelügyelőség közvetlenül az érettségi időszak lezárása után kezdett vizsgálatba, összefoglalójukban az szerepel: minden intézményben sajátos okai vannak a nagyarányú bukásnak. A Gámán János Szakközépisko­lában a diákok 54 százaléka faluról ingázik, a szülők nagyon ritkán tartanak kapcsolatot az iskolával, a Kós Károly Szak­középiskola tanulóinak felét egy szülő neveli, hat százaléknyian rendezetlen családban nevelkednek. A Constantin Brăncuşi Szakközépiskolában is sok a csonka családban felnövő fiatal, ezért az eredmények itt is siralmasak.

A megye legjobb jegyeit a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Gimnázium, a Bod Péter Líceum és a Református Kollégium, valamint a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum végzősei szerezték: 99,24 százalékuk minden probléma nélkül átment az érettségin.

eduline