szerző:
Eduline

Legalábbis ez derül ki egy most nyilvánosságra hozott elemzésből amely szerint az alkohol-fogyasztás visszaszorításának egyik legjobb módja az, ha elmondják a diákokt, hogy nem mindenki „nagyivó”.

Az Oxford Brookes University kutatói a Cochrane Library elnevezésű szabad felhasználású internetes orvosi adatbázisban hozták nyilvánosságra elemzésüket, amelyet 22, a témában megjelent korábbi tanulmányra alapoztak - írja a HealthDay című egészségügyi hírportál.

Az eredeti vizsgálatok összesen 7275 amerikai egyetemistát érintettek. A kutatók két csoportba osztották a hallgatókat: olyanokra, akik részt vettek az alkoholfogyasztásuk csökkentését megcélzó valamely programban, és olyanokra, akik nem. A programok között volt személyes és csoportos tanácsadás, tájékoztatás, illetve interneten és elektronikus levélben lezajlott információátadás.

David Foxcroft, az elemzés egyik szerzője szerint a személyes és az internetes módszerek sikeresen csökkentették az alkoholfogyasztást, a levelek és a csoportos foglalkozások azonban nem érték el céljukat. A kutatókat meglepte, hogy az általában hatékony csoporttámogatás ebben az esetben nem késztette az alkohol elhagyására a részt vevő diákokat.

A kutatók szerint az előzetes befolyásolásnak is szerepe volt abban, hogy mennyi alkoholt ittak a felmérésekben szereplő egyetemisták. Ha a diákok feltételezték, hogy a többiek sokat isznak, az általuk elfogyasztott mennyiség is nagyobb volt. Ez azt jelenti, hogy a beavatkozás legegyszerűbb formája - a tájékoztatás arról, hogy nem mindenki nagyivó - önmagában csökkentheti az alkoholfogyasztást - vélik az elemzés készítői.

mti