Közoktatás Eduline

Hoffmann Rózsa: ha fogadni kellene, a 16 éves korhatárra tennék

Elolvasom

A felsőoktatási törvény előkészítésével áll a legjobban az oktatási államtitkárság, a tervezet egyes elemeiről azonban még mindig egyeztetnek a minisztériumokkal és a szakmai szervezetekkel – mondta Hoffmann Rózsa, aki szerint a Széll Kálmán-terv nagy vitát kiváltott eleme, a tizenöt éves korig tartó tankötelezettség „nincs kőbe vésve”. Az oktatási államtitkár 16 éves korig tenné kötelezővé az oktatást.

Közoktatás Eduline

Tévedésben van Hoffmann Rózsa, nem lenne jó lépés a nulladik évfolyam?

Elolvasom

Az alacsonyabb társadalmi státusú családok esetében az elkülönítés szinte garantáltan rosszabb iskolai körülményeket és alacsonyabb színvonalú pedagógiai munkát jelent, így pedig biztosan nem hatékony a felzárkóztatás - mondta a HVG-nek Havas Gábor szociológus, aki szerint a közhangulat ugyan nem kedvez az integrációnak, de ahol akarták, ott meg tudták csinálni.

Közoktatás Eduline

Sokba kerülhet, de nem ésszerűtlen Pokorni terve a kilencosztályos iskoláról

Elolvasom

Nyolc helyett kilenc évig tartaná a diákokat az általános iskolákban Pokorni Zoltán. A fideszes oktatáspolitikus szerint így jóval több idejük lenne az alapvető képességek elmélyítésére, az ismétlésre és a gyakorlásra, az elképzelés ráadásul jól rímel a 15 éves korig tartó tankötelezettségre is. A kilenc évfolyamos általános iskolai modell nem ismeretlen Európában - igaz, sok pénzbe kerül.

Közoktatás Eduline

Drasztikus váltás: csak 15 éves korig lesz kötelező az iskola

Elolvasom

Tizennyolcról tizenöt évre csökkentik az tankötelezettség felső korhatárát 2012 szeptemberétől - derül ki a kedden bemutatott Széll Kálmán Tervből. Két hete még nem erről volt szó: az új közoktatási törvény tervezetének február 11-i változatában az szerepel, hogy hattól tizenhét éves korig lesz kötelező iskolába járni.

Közoktatás Eduline

Réthelyi: új formát kell találni a tanárképzésnek

Elolvasom

Az oktatás területét érintő változások sorában első helyen szerepel a pedagógusok képzésének átalakítása, megbecsülésüknek, társadalmi rangjuknak és anyagi elismertségüknek visszaadása - jelentette ki a nemzeti erőforrás miniszter kedden Keszthelyen, a Vajda János Gimnázium tanulóinak szervezett felsőoktatási tájékoztató megnyitóján.

Felsőoktatás Eduline

MKIK: 70-80 milliárdot vesz ki az állam zsebéből az egyetemi túlképzés

Elolvasom

A felsőoktatási reform során szükséges, hogy a gazdasági élet szereplői megfelelő prognózisokat adjanak a munkaerő-piaci igényekről - mondta Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára kedden Budapesten, azon a vitafórumon, amelyen a készülő felsőoktatási törvényt vitatták meg a gazdasági szereplőkkel.

Felsőoktatás Eduline

Jogosan tiltják ki az iskolákból az "extrém" külsejű diákokat?

Elolvasom

„Hiába vagyok kitűnő tanuló, az osztályfőnök és az igazgató nem engedi meg, hogy én is elmenjek a februári osztálykirándulásra, szerintük ugyanis folyamatosan megsértem a házirendet azzal, hogy az iskolában sem veszem ki az orrpiercingemet” – ezzel a problémával fordult hozzánk egy budapesti végzős középiskolás, akit külseje miatt már többször kiküldtek órákról. Pedig ezt – a közoktatási törvény alapján – egyetlen iskola sem teheti meg.

Felsőoktatás Eduline

Mire adhat egyest a tanár, és mire nem?

Elolvasom

Igazolatlan hiányzásért és rossz magatartásért egyetlen diáknak sem lehet egyest adni, az el nem készített házi feladatért és az üresen hagyott tesztlapokért azonban joggal jár az elégtelen. Mi alapján dönthetnek a tanárok a félévi és év végi jegyekről? Megnézhetik-e a szülők a kijavított dolgozatokat? És mit tehetnek a tanulók, ha úgy érzik, ok nélkül buktatták meg őket?

Közoktatás Eduline

Hoffmann Rózsa: Kézzelfogható volt az ellenséges hangulat

Elolvasom

Pozitívum lenne, ha valóban „vizsgálati eszközökkel felszerelt diagnosztikai kisbuszok” járhatnák az országot, és „utazó szakértők” vizsgálhatnák a gyerekek iskolaérettségét – mondta a Hírszerzőnek Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár, aki beszélt a közoktatási és felsőoktatási törvényt kidolgozó szakemberek „anonimitásáról”, és arról is, hogy miért hagyták ki az egyeztetésekből a pedagógus szakszervezeteket.

Közoktatás Eduline

Nehezebb lesz az érettségi: ilyen lesz az új közoktatási törvény

Elolvasom

Óvatos becsléssel a közoktatás költségvetési támogatásának mintegy évi 50 milliárd forintos növekedésével számol az oktatási államtitkárság 2012-től a pedagógusbérek rendezése és az új finanszírozási szabályok bevezetése, továbbá a létrejövő új évfolyamok, oktatásszervezési megoldások, valamint a kötelezően biztosítandó időkeretek következtében. Többek között ezt tartalmazza az új közoktatási törvény koncepciója.

1
8 9 10 11 12 13 14