szerző:
Eduline

„Hiába vagyok kitűnő tanuló, az osztályfőnök és az igazgató nem engedi meg, hogy én is elmenjek a februári osztálykirándulásra, szerintük ugyanis folyamatosan megsértem a házirendet azzal, hogy az iskolában sem veszem ki az orrpiercingemet” – ezzel a problémával fordult hozzánk egy budapesti végzős középiskolás, akit külseje miatt már többször kiküldtek órákról. Pedig ezt – a közoktatási törvény alapján – egyetlen iskola sem teheti meg.

Problémák vannak az iskolában? Nem tudsz eligazodni a házirend és a jogszabályok útvesztőjében? A tanulmányi osztályon csak vonogatják a vállukat a felvetéseidre?
Írj nekünk az [email protected] -ra, és megkeressük az illetékeseket!

„Minden évben visszatér az a kérdés, hogy az iskola szabályozhatja-e a diákok megjelenését. A hozzánk érkező panaszokból jól látszik, hogy számos iskola helyi szabályzata tartalmaz a frizurával, ékszerviseléssel és öltözködéssel kapcsolatos tiltó rendelkezéseket, ezek egy része azonban nem jogszerű” – áll az oktatási jogok biztosának 2009-es beszámolójában.

A közoktatási törvény alapján ugyanis sem a házirend, sem az osztályfőnök nem írhat elő öltözködéssel kapcsolatos „esztétikai” elvárásokat, vagyis nem kötelezheti arra a diákokat, hogy tanóra előtt lemossák magukról a sminket, miniszoknya helyett nadrágot vegyenek fel, vagy éppen vágassák le a hajukat. Még akkor sem, ha a szülők és a tanulók is aláírják az intézmény öltözködési szabályzatát.

"Egy szülő azért írt az oktatási jogok biztosának, mert nyolcadikos fia nem vehetett részt az év eleji osztálykiránduláson és az angolt tanuló diákok számára szervezett külföldi táborozáson – osztályfőnöke azért döntött így, mert szerinte a tanuló haja túl hosszú. Az ombudsman felkereste az intézmény igazgatóját, aki elismerte, hogy ezzel a döntéssel megsértette a diák önrendelkezési jogát"


Miniszoknya és testékszer: emiatt senkit nem lehet kiküldeni az óráról

Vagyis büntetés sem járhat az extrém külsőért: ilyen ok miatt tilos egyest, szaktanári és osztályfőnöki figyelmeztetést adni, fegyelmi eljárást indítani, vagy éppen kizárni a renitens diákokat az osztálykirándulásról vagy az iskolai rendezvényekről.

Van, ahol inkább egyenruhát viselnek a diákok

„Csak azok az öltözködési szabályok jogszerűek, amelyeket a tanulók testi épségének megőrzése érdekében hoz az iskola” – teszi hozzá Aáry-Tamás Lajos. Ilyen előírás például az, hogy bizonyos ékszereket nem lehet testnevelésórán viselni, mert balesetveszélyesek, vagy hogy műhelygyakorlaton védőöltözetet kell használni.

„Egy szülő azzal a problémával fordult az oktatási jogok biztosához, hogy a lányát a tanárok – állítása szerint osztálytársai előtt megszégyenítve – minden nap a mellékhelyiségbe küldik, hogy mossa le magáról a sminket. Ha a diák nem tesz eleget a kérésüknek, be sem engedik az órákra. Az osztályfőnök az ellenőrzőben jelezte, hogy komolyabb következménye is lehet, ha a tanuló nem változtat a külsején, és továbbra is megszegi a diákönkormányzat és a szülői munkaközösség által elfogadott házirendet. Az ombudsman szerint az iskola megsértette a diákok oktatási jogait azzal, hogy előírta, kerüljenek minden kirívó és szélsőséges irányzatot képviselő öltözködési normát – ezért kezdeményezte a házirend megváltoztatását.”

Mit vihet be a diák az iskolába, és mit nem?

„Egy diák azt szerette volna megtudni, hogy beviheti-e az órákra a mobiltelefonját, és hogy elkobozhatja-e tőle a tanár, ha a készülék véletlenül óra közben is megszólal” – az oktatási jogok biztosához minden évben több tucat ehhez hasonló kérdés és panasz érkezik, a válasz pedig nem mindig egyértelmű. Egy biztos: az iskola igazgatója joggal tilthatja meg, hogy a tanulók kést, lőfegyvert vagy olyan eszközt vigyenek az épületbe, amely veszélyes a testi épségre vagy az egészségre. Így ezeket a tárgyakat a tanárok – ha észreveszik – akár már az iskola kapujában elvehetik a diákoktól.

„Egy szülő azzal a panasszal fordult az ombudsmanhoz, hogy a diáktól óra közben elvett mobiltelefont a tanár az óra végén nem adta vissza, ehelyett csak a szülőknek volt hajlandó visszaszolgáltatni. Az oktatási jogok biztosa szerint ezzel jogsértést követett el, ezért arra kérte az iskola igazgatóját, hogy változtasson a házirenden”.

Ezzel ellentétben a mobiltelefonokat, a zenelejátszókat, a laptopokat és a különböző játékokat nem lehet hosszabb időre elkobozni – ez persze nem jelenti azt, hogy a diákokat ne vonhatnák felelősségre a tanárok, ha órán a tananyag helyett ezekkel foglalkoznak. „A pedagógus elveheti a tanulóktól az óra rendjét zavaró eszközt, de mihelyt az órának vége, vissza kell nekik adni” – írja Aáry-Tamás Lajos, aki úgy tapasztalta, számos iskola házirendjében szerepel az a szabály, mely szerint nagy értékű ékszert vagy mobiltelefont tilos az épületbe vinni. Bár ez jogszerű, ha a tanár észreveszi, hogy az egyik tanuló ilyen tárgyat tart magánál, nem kobozhatja el azt, csupán figyelmeztetheti a diákot, hogy az iskola nem vállal érte felelősséget.

eduline