Felsőoktatás MTI

Palkovics: akár szeptembertől jöhetnek a felsőoktatási konzisztóriumok

Elolvasom

Akár már szeptembertől, de legkésőbb jövő év januárjától megkezdhetik működésüket a felsőoktatási intézmények új típusú tanácsadó testületei, a konzisztóriumok, amelyek több területen - így a rektor személyét és az intézmény költségvetését illetően is - egyetértési joggal bírnak majd - mondta el Palkovics László felsőoktatási államtitkár az MTI kérdésére.

Felsőoktatás MTI

Elégedett az államtitkár, az OECD-nek tetszik a felsőoktatási stratégia

Elolvasom

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) üdvözölte a magyar felsőoktatási stratégia legfőbb elemeit - tájékoztatta az MTI-t csütörtökön Párizsban Palkovics László az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős államtitkára, miután mintegy kétórás megbeszélést folytatott Andreas Schleicherttel, a szervezet Oktatási és Képességi Igazgatóságának vezetőjével.

Felsőoktatás Szűcs Dóra

Itt a legújabb terv a felsőoktatás átalakítására: marad a Corvinus, jönnek a zónák

Elolvasom

Pólusok helyett zónákba rendezné az egyetemeket és főiskolákat, a budapesti felsőoktatási intézményeket pedig egy „együttműködési zónába” sorolná az erőforrás-minisztérium – tudta meg az eduline. Úgy tűnik, egyelőre a Budapesti Corvinus Egyetem feldarabolása is lekerült a napirendről, a korábban két pólushoz rendelt intézmény karai egy csoportban maradnának.

Felsőoktatás Szabó Fruzsina

A bölcsészkaroknak is odacsapnak: ilyenek lesznek a keretszámok 2013-ban

Elolvasom

Rosszul járnak a 2013-as keretszámokkal a bölcsészszakokra és mesterképzésekre jelentkező felvételizők. Az erőforrás-minisztérium legfrissebb, az eduline birtokába került felsőoktatási tervezete alapján jövőre ezerrel kevesebb hallgatót vehetnek fel bölcsészképzésekre az egyetemek és főiskolák, de a mesterszakokra sem lesz könnyű bekerülni – 19 300 helyett csak 16 300 ösztöndíjas helyet hirdetnek meg. Az oktatási államtitkárság szerint minderről ősszel fog dönteni a kormány, egyelőre nem tárgyalnak a létszámról.