szerző:
MTI

Felsőoktatási reform: a magyar diákok más horizontokat céloznak meg címmel közölt riportot csütörtökön a Libération.

Egyetemfoglalás február 15-én. A Spiegel után a Libération is írt a felsőoktatási változásokról
©

Felsőoktatási reform: a magyar diákok más horizontokat céloznak meg címmel közölt riportot csütörtökön a Libération. A francia baloldali napilap szerint fiatalok ezrei akarnak elmenekülni "arról az állítólagos paradicsomi Magyarországról, amelyet Orbán Viktor épít", és "arról álmodoznak, hogy külföldön tanuljanak".

Ennek oka a lap szerint az, hogy a jövőben az állam akarja megmondani, hogy mit tanuljon a "homo hungaricus, a holnap engedelmes állampolgára". A januárban hatályba lépett felsőoktatási reform célja több mérnököt és informatikust képezni, mint jogászt vagy közgazdászt - hangsúlyozta a tudósító, Florence La Bruyere.

Idézte Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárt, aki szerint a felsőoktatást a piac igényeihez kell igazítani. "Na meg elkerülni, hogy olyan embereket képezzenek, akik túl sokat gondolkodnak" - tette hozzá a lap. Majd ismertette az államilag finanszírozott új keretszámokat, amelyek csak a kiváló eredménnyel érettségizetteknek lesznek ingyenesek, a többieknek  - mint fogalmaz a tudósító - a szüleik pénztárcájára kell támaszkodniuk, vagy pedig harminc évre eladósodniuk, miután a beiratkozási díjak jelentősen megemelkedtek.