szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ma már számtalan diákmunkából lehet válogatni, ha valaki nyáron szeretne dolgozni, de vajon mennyit lehet keresni azokon a helyeken, ahol már régóta alkalmaznak diákokat?

Korábban írtunk már arról, hogy a világjárvány hatással volt a diákmunkára is és júniusban megugrott a munkalehetőségek iránti kereslet a diákok körében.

Mennyit lehet keresni óránként a Mekiben, a KFC-ben és a DM-ben?

A koronavírus-járvány diákmunka szektorra is hatással volt, piaci körkép szerint azonban mostanra már némileg normalizálódott a helyzet – olvasható a Pénzcentrum oldalán. Az oldal néhány nagyobb iskolaszövetkezet adatbázisában nézte meg, hogy mi a helyzet a gyorséttermi pozícióknál.

A koronavírus-járvány diákmunkára gyakorolt gazdasági hatásairól Göbl Róbert, a Mind-Diák Szövetkezet cégvezetője úgy nyilatkozott: "Azok a vállalatok, amelyek kitettek a gazdasági problémáknak, kevesebb lehetőséget tudnak a diákoknak biztosítani, ami lényegében azt jelenti, hogy kevesebb helyen tudnak a diákok elhelyezkedni."

Mióta nincs karantén, azóta érezhetően nagyobb számban hirdetik meg, a nyáron hagyományosan diákokra építő cégek, a betöltésre váró pozíciókat. Egyre több a hirdetés az áruházaknál és természetesen a gyorséttermi pozíciókra.

A törvény szerint diákokat 15 éves kortól lehet foglalkoztatni és bérük nem lehet alacsonyabb, mint a minimálbér, vagyis órabérben bruttó 960 forint – írják. A Meki és a KFC több diákszövetkezet honlapján is toboroz. Azt írják, hogy a KFC-nél például van "Junior Műszakvezető" pozíció is, amiért 1980 forintot fizetnek óránként. Budapesten egy éttermi dolgozó is megkaphatja az 1690 forintos órabért. Érdekesség, de a KFC vidéki éttermeinél ennél szűkebb a keret, a miskolci egységben például csak a minimumot, azaz óránként 960 forintot fizetnek az éttermi dolgozóknak.

A McDonald’s kecskeméti éttermében 1100 forintot kereshetnek a diákok óránként, este 6 és reggel 6között pedig 1430 forintot fizetnek. Bábolnán az 1250 forintos órabérről 1625 forintra ugrik fel a 6 utáni órabér, míg Mosonmagyaróváron az 1800 Ft/órás alapbér 2340 forintra emelkedik a 30 százalékos esti/éjszakai pótlékkal. A gödöllői DM-ben 1296 forint + pótlék az óradíj, ennyiért kasszázhatnak a diákok, míg a Novartis HR gyakornoki programjában 1300 forintot kereshet óránként egy HR-gyakornok.

Friss kutatás: inkább külföldön állnának munkába a magyar orvostanhallgatók

Még mindig inkább külföldre terveznek a pályakezdő orvosok, az egyetemi képzésen is akadnak megoldandó problémák.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!