szerző:
Szponzor tartalom
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A stabil angoltudás ma alapvető feltétel a munkaerőpiaci érvényesüléshez, ráadásul a világnak azon a felén, ahol mi is élünk, egyértelműen az angol a közös nyelv. De felmerül a kérdés: ha igazán tudatosan választanátok, és készültök a jövőtökre, melyik nyelv a második?

Ha ebben gondolkodtok, jó tudni, hogy Európán belül az angol mellett a német a legnépszerűbb nyelv. A német több mint 100 millió ember anyanyelve, az Európai Unió és azon belül hat ország hivatalos nyelve, köztük a szomszédos Ausztriáé. Ahogy az sem mellékes szempont, ha hosszútávra terveztek, az EU motorjának, egyik legjobban teljesítő gazdaságának számító Németország Magyarország első számú gazdasági partnere. Így a két ország közt rendkívül erősek, és folyamatosan fejlődnek az üzleti kapcsolatok.

A másik legfőbb német nyelvű gazdasági partnerünk Ausztria. Ez számokban kifejezve például azt jelenti, hogy a németekkel és az osztrákokkal bonyolítjuk évente a külkereskedelmünk harmadát. Magyarországon közel 2500 német tulajdonú cég ad ma munkát 200-300 ezer embernek. Szinte felsorolni is lehetetlen mindegyiket, de közülük talán az Aldi, az Audi, az Allianz, a Bosch, az E.ON, a Haribo, a Lidl, a Mercedes, az Opel és a Siemens, az SAP, a Daimler és a ThyssenKrupp a legismertebbek.

Ez pedig nem lenne így, ha a két ország nem kapcsolódna ilyen szorosan egymáshoz, és a Magyarországon működő német cégek vezetői nem tartanák kedvezőnek a magyar üzleti helyzetet és cégük eredményeit – derül ki a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara felméréseiből. A felsoroltakból is látszik, akár külföldön, akár itthon vállalnátok munkát, nemcsak az angolra, a német nyelvre is szükségetek lesz. Bármit is választotok, a német kapcsolódás szinte minden szektorban, iparágban szembejöhet veletek.

Erre kézenfekvő példa a turizmus és a vendéglátás helyzete. Mivel Németországból, Ausztriából és Svájcból évente nagyjából 10 millió, többségében német anyanyelvű turista érkezik Magyarországra, ebben a szektorban kifejezetten hasznos, ha valaki nem csak angolul tud megszólalni. Bár a németek nagy része beszél angolul, ők is szeretik, ha a nyaralás alatt németül beszélő személyzet szolgálja ki őket, és az idegenvezető beszéli a nyelvüket.

Tudományos pályára lépve a német szintén nélkülözhetetlen lesz, mert az angol után itt is a német a második leggyakrabban használt nyelv. Főleg miután kutatási és fejlesztési teljesítményével Németország a világranglista harmadik helyét foglalja el ezen a területen. A kereskedelemhez hasonlóan Németország és Magyarország közt szintén kiemelkedően jól működnek a tudományos kapcsolatok. Egyes felmérések szerint jelenleg több mint 400 partnerségi megállapodás létezik német és magyar egyetemek és főiskolák között.

A Német Felsőoktatási Információs Központ (DAAD) szerint a német felsőoktatási intézményeket világszerte magasan rangsorolják, ami nem véletlen, miután számos kutatási területen a világ élvonalába tartoznak. Így az sem meglepő, hogy Németország a magyar hallgatók körében is rendkívül népszerű célország, legyen szó akár rövidebb tanulmányútról, Erasmus-ösztöndíjról vagy hosszabb kint tartózkodásról és tanulásról.  A DAAD ösztöndíjai között a 3 hetes nyári kurzusoktól a 2 éves mesterképzésekig mindenki megtalálhatja a neki megfelelőt. Az ösztöndíjat elnyert hallgatók pedig egyszerre szerezhetnek külföldi tapasztalatot és jó német nyelvtudást.

A magyar diákok és a nyelvtanulás

Nyelvtudás tekintetében mi magyarok az EU-n belül sereghajtók vagyunk: európai viszonylatban a magyarok mutatják a legkevesebb hajlandóságot az idegen nyelvek elsajátítására. Az Eurostat adatai szerint a magyar fiatalok 72 százaléka egy, maximum két nyelven tud írni és olvasni, és ebbe már az anyanyelv is beleszámít. Az Angloville tavalyi kutatása szerint a magyar diákok az angol nyelv ismeretét tartják a legfontosabbnak a jövőjük, a továbbtanulásuk és a későbbi munkavállalásuk szempontjából. Második nyelvet csak viszonylag kevesen tanulnak.

Viszont akik időt és energiát szánnak arra, hogy elsajátítsanak egy második nyelvet, azok körében a német egyre népszerűbb – tapasztalják az Osztrák Intézetben. 2017-ben tanfolyamaiknak 600, egy évvel később már 800 jelentkezője és résztvevője volt, a számuk pedig 2019-re 950-re emelkedett. A növekvő tendencia mögött az intézet szerint az állhat, hogy a nagy informatikai cégek németül tudó szakembereket keresnek. Sőt sok helyen a cégek saját maguknak képzik a munkaerőt, hogy a dolgozóik használható németnyelv-tudással rendelkezzenek.

Az intézetben az utóbbi időben azt tapasztalják, hogy egyre többen jelentkeznek hozzájuk kezdő német tanfolyamra. Érdekesség, hogy ezzel egy időben megnőtt az érdeklődés az egészen magas szintű, felsőfokú kurzusok iránt is. Mindeközben Magyarországon akkreditált, nemzetközileg elismert közép- és felsőfokú nyelvvizsgáikra jelentkezőik száma is folyamatosan emelkedik. A kezdők részben külföldi munkavállalásra készülnek, a magas szintű tanfolyamokon pedig sok olyan diák tanul, aki Ausztriában vagy Németországban szeretne egyetemre, főiskolára járni.

Szintén népszerűek a Goethe Intézet világszerte ismert, a nyelvi kompetenciákat hitelesen igazoló nyelvvizsgái. Az intézet A1-től C2-ig minden szinten kínál tanfolyamokat és nyelvvizsgákat, a B1, B2 és C1-es vizsgákat itthon is akkreditálták, a vizsgázók a nemzetközi bizonyítvány mellé egy Magyarországon államilag elismert bizonyítványt is kapnak. Az A1-B2 vizsgáknak létezik ifjúsági változata is, melyek csupán tartalmukban térnek el a felnőtt vizsgáktól, formailag és jelentőségüket tekintve megegyeznek velük. Könnyebbség lehet a vizsgázók számára a B1-C1 vizsgák moduláris felépítése, ami azt jelenti, hogy az egyes vizsgarészek külön-külön is letehetők és szükség esetén megismételhetők. A vizsgafeladatok minden nyelvvizsga esetében életszerűek és a számon kért tudás a mindennapokban, a tanulmányok során valamint a munkahelyen egyaránt hasznosítható.     

Bár itthon a távoktatásos képzési forma kevésbé elterjedt, a Hageni Távegyetem Budapesti Távtanulási Központjának képzései egyre keresettebbek. Az, hogy a hallgatók száma évről évre nő, főleg annak köszönhető, hogy az egyetemükön költségtérítés nélküli képzésben tanuló diákok teljes értékű német diplomát kapnak, ami a szaktudás mellett igazolja a magas szintű német nyelvtudásukat is. Tapasztalataik alapján a náluk végzettek mind a hazai német vállalatoknál, mind német nyelvterületen jó eséllyel találnak állást. Végzettjeiket megtaláljuk az Audinál, a Boschnál, német bankoknál, könyvvizsgáló cégeknél.

A Budapest belvárosában található németnyelvű Andrássy Egyetem, amely a német és magyar kritériumok alapján is akkreditált intézmény, kizárólag német nyelven oktatja magyar és külföldi hallgatóit, ezzel is elősegítve a német szaknyelv és szaktudás elsajátítását valamint a nemzetközi kapcsolatok építését. A négy kettősdiploma program és az Erasmus+ program keretén belül az Andrássys diákok külföldön is folytatnak 1-2 féléves tanulmányokat. Emellett az Egyetem számos ösztöndíjprogram lehetőségét kínálja, egyik közülük a „Sokszínűség és digitális fejlődés”, amely az egyetem tehetséges női hallgatóit segíti, hogy szakmai és vezetői készségeiket itthoni szakmai gyakorlatuk alatt erősítsék.

Német nyelvtanulás Magyarországon

Hageni Távegyetem (Budapesti Németnyelvű Távtanulási Központ)
A Hageni Távegyetem 73.000 hallgatójával Németország legnagyobb egyeteme. Magyarországról 29 éve lehet az egyetem 5 karán alap- és mesterszakokon távoktatás keretében költségtérítés nélkül német nyelvű diplomát szerezni.

Goethe Intézet Budapest
A németnyelv-oktatás nemzetközi piacvezető intézményeként a Goethe Intézet Magyarországon, Németországban vagy az interneten egyaránt professzionális partner a németnyelv-tanulók számára. Kiválóan képzett nyelvtanárok, korszerű oktatási módszerek, valamint a tanulóközpontú szemlélet és a világszerte egységes szintrendszer együttesen garantálják a gyors sikert.

Osztrák Intézet Budapest
Német nyelvtanfolyamok és ÖSD nyelvvizsgák. Az Osztrák Köztársaság intézményeként magas színvonalú németnyelv-oktatást nyújtunk. Nálunk már a kezdetektől használható nyelvtudást szerezhet, kínálatunk a kezdő nyelvtanfolyamoktól a felsőfokig terjed.

Andrássy Egyetem Budapest
A 2002-ben alapított AUB az első és egyetlen német nyelvű egyetem a német nyelvterületen kívül. Mester szakon, négy tudományterületen, a politika-, a történelem-, az összehasonlító jog- és államtudományok, valamint a gazdaságtudományok területein folytat oktatási tevékenységet.

Német Felsőoktatási Információs Központ (DAAD)
A szervezet németországi ösztöndíjak széles választékát kínálja a magyar hallgatóknak és diplomásoknak, a három-négy hetes nyári német tanfolyamoktól, a mesterképzési ösztöndíjakon át, egészen a doktori és oktatói támogatásokig.

A cikk a Deutsch.Karriere.Erfolg. támogatásával jött létre, előállításában és szerkesztésében az eduline.hu szerkesztősége nem vett részt.