szerző:
Eduline

Melyik vizsgán használhatok szótárt, és melyiken nem? Túlzásba vihetem-e a szótárazást az írásbelin? Hogyan lehet gyorsan megtalálni az ismeretlen kifejezéseket? Utánajártunk, hogy a tavaszi idény utolsó vizsgái előtt útmutatást adjunk nektek.

©

A szótár mindig is fontos nyelvtanulási és szókincsbővítési eszköz volt. Ennek ellenére a csak 5-6 éve engedik meg kisebb-nagyobb mértékben a szótárhasználatot a nyelvvizsgán. Pedig a szótár biztonságérzetet ad, ha a nagy izgalomban éppen a legegyszerűbb szó nem jut az eszünkbe. Vagy érdemes egy nehezebb kifejezést ellenőrizni vizsga közben. Elsőként az Euroexam döntött úgy 2012-ben, hogy minden vizsgarészben megengedi a szótárhasználatot, majd a példát több vizsgaközpont követte, igaz, sok helyen korlátokkal.

Milyen nyelvvizsgákon lehet szótárt használni?

Az Origót választók a teljes írásbelin használhatnak szótárt, a szóbelin azonban nem, és ugyanez áll a BME vizsgákra is. Az ECL vizsgán csak az íráskészség feladatainál vehetik elő a szótárt a vizsgázók. A TELC vizsgázóinak viszont felesleges szótárt cipelniük, ott ugyanis egyik vizsgarészen sem engedélyezik a használatát.

Az Euroexam az olvasásértés és az íráskészség feladatokban szabad szótárhasználatot enged, a hallásértésnél az utolsó öt percben lehet elővenni a szótárt. Emellett egy beszédkészség feladat felkészülési ideje alatt is kinyithatod nyomtatott szótáradat, mindehhez honlapjukon szótárhasználati tippeket is találsz.

Első a szövegkörnyezet!

Egyes nyelvtanulók annyira "rákattannak" a szótárazásra, hogy például az olvasáskészséget mérő feladatoknál olyan kifejezések miatt is automatikusan fellapozzák, amelyeknek a jelentését a szövegkörnyezetből sokkal gyorsabban, sőt sok esetben pontosabban kitalálhatnák. Ehhez csak az kell, hogy az adott mondatot megelőző, illetve az azt követő mondatot is el kell olvasnod, de a 3 mondat együttes elolvasása és az ismeretlen szó vagy kifejezés jelentésének kitalálása is messze kevesebb idő, mint a szótárazni.

Hány feladatot kell megoldanotok a legnépszerűbb B2-es nyelvvizsgákon?

Nyelvvizsgára készültök, de még nem döntöttétek el, melyik nyelvvizsgaközpont írásbelijét és szóbelijét választjátok? Új cikksorozatunk első részében megmutatjuk, hány feladatot kell megoldanotok a legnépszerűbb B2-es, egynyelvű nyelvvizsgákon, és minderre mennyi időt kaptok. Aligha árulunk el nagy titkot: minél hosszabb egy írásbeli/szóbeli, annál fárasztóbb, egy háromórás vizsga végén már nehéz koncentrálni.

Tanulj meg szótárazni!

„Akkor érdemes a kis "súgógépet" használni, ha már minden kötél szakad, mert az tényleg nem működik, főleg nyelvvizsgán, hogy minden második szót a szótárban nézzük meg... A kevesebb néha több, inkább írjunk magunktól egy kevésbé hangzatos kifejezést, de legyen idő mindenképp a mondat befejezésére” – tanácsolja a Facebookon egy nyelvvizsgázó. De ha használni akarod, akkor készülj fel rá, a szótárhasználat is egy tanulási készség, melyet könnyen fejleszthetsz.

A rövidebb gyakorlatokat 2-3 naponta megismételheted más-más szókészletet használva, a kicsivel hosszabb játékokat elég 4-5 alkalommal végigcsinálni. Szánj ezekre 5-6 hetet közvetlenül a vizsgád előtt.

A "kedvenc" szótárak gyakorláshoz és nyelvvizsgára
• Az angol-magyar kétnyelvűek közül sokak kedvence a "Lázárvarga", míg a német kétnyelvű szótárak közül a Hessky-féle szótárakat és az Akadémiai Kiadó szótárait használják a legtöbben.
• Az angol egynyelvűek közül elsősorban az Oxford Advanced Learner's Dictionary, a Longman Dictionary of Contemporary English, a Cambridge International Dictironary of English és a Macmillan English Dictionary szótárakra gondoltunk.
• A német egynyelvűek közül a DUDEN, a Langenscheidt a Wahrig a leghasznosabbak. Az első kettőnek van középfokú vizsgára gyúróknak egyszerűbb nyelvezetű változata is az anyanyelvűek és haladók számára írt nagyszótáraik mellett.

Öt játékos gyakorlat szótárhasználati készségeid fejlesztésére

1. gyakorlat: Ilyen sok szót ismersz

Csapj fel egy egynyelvű vagy egy kétnyelvű szótárt (utóbbi angol/német/stb.-magyar változatát) bárhol: számold meg egy oldalon vagy egy oldalpáron, hogy hány szót, kifejezést ismersz! Ugye milyen sokat? Ettől nőni fog az önbizalmadat. Legközelebb jöhet egy másik oldalpár!

2. gyakorlat: Öt ismerős

Válassz ki egy angol/német/stb.-magyar vagy egynyelvű szótár felcsapott oldalán öt olyan szót vagy kifejezést, amely ismerős, amelyről azt gondolod, hogy tudod a jelentését, de nem vagy teljesen biztos benne. Először próbáld felidézni, megtippelni a jelentését, majd gyorsan olvasd végig a teljes szócikket ellenőrzés céljából. A játék megerősíti a szókincsedbe vetett hited, miközben gyakorlod a szócikkben használatos rövidítések, jelek gyors megértését is.

3. gyakorlat: ABC, ABC, ABC

Naná, hogy ismered az ABC-t, például angolul. A vizsgán is menni fog? Ehhez a gyakorlathoz egy segítő kell, de neki nem feltétlenül kell tudnia az adott idegen nyelven. Add oda neki angol/német/stb.-magyar vagy egynyelvű szótáradat egy adott oldalpáron kinyitva.  Írjon le egy lapra egymás alá legalább 12-15 szót, hogy a listán szereplő szavak sorrendje még véletlenül se egyezzen meg a szótár ABC sorrendjével. A helyesírás ezért fontos. Miután megkapod a lapot, próbáld a lehető leggyorsabban a tökéletes ABC sorrendbe tenni a lista szavait (pl. egyszerű sorszámozással). A végén a szótárral ellenőrizheted magad.

©

4. gyakorlat: Játék a haszontalan szavakkal

Ülj le egy magyar-angol/német/stb. szótárral, és kérj meg valakit, hogy mondjon tizenöt minél szokatlanabb szót, te pedig írd le őket: pl. nyavalyog, kolbászmérgezés, légycsapó, hintapolitika, darabbérrendszer (nem baj, ha magyarul sem tudod, mit jelent egyik-másik). Ha kész a lista, keresd meg egyenként mindegyik szó angol vagy német megfelelőjét a lehető leggyorsabban. Ha családtagjaid, barátaid, kedvesed tud angolul vagy németül, ez visszafelé is eljátszható, akár angol-magyar, német-magyar vagy egynyelvű szótárral is.

5. gyakorlat: Te tudsz „szótárul”?

A nyomtatott szótárak speciális rövidítéseit, jeleit „anyanyelvi szinten” kell ismerned, ha egy szó megfelelő alakját akarod használni, a megfelelő vonzatokkal, ragokkal, névelőkkel, elöljárószókkal a leggyakoribb szóösszetételekben stb. Miután egyszer végigböngészted a szótárad jelmagyarázó oldalait a kötet legelején, csapd föl bármely oldalon, és teszteld magad. Ugrálj random módon menj egyik szócikkről a másikra, és nézd végig az adott szócikk minden jelét, rövidítését, bizonyosodj meg róla, hogy pontosan tudod, mi, mit jelent, mire vonatkozik. Ha nem világos valamelyik, nézd meg újra a jelmagyarázatot. Valószínű, hogy egy oldalpáron ide-oda ugrálva a szótár legtöbb fontos jele, rövidítése elő fog kerülni.
Itt még több, vizsgarészekre bontott tippet találtok.

 Itt még több, vizsgarészre lebontott tippet találtok.

Itt vannak a legfontosabb infók a nyelvvizsgákról: nyelvtani teszt, szótárhasználat, feladatok

Az elmúlt hónapokban rengeteg infót gyűjtöttünk össze azoknak, akik éppen a nyelvvizsgára készülnek, vagy még csak most keresik a legszimpatikusabb nyelvvizsgaközpontot. Íme, a legfontosabb cikkek egy helyen. Hány feladatot kell megoldani a nyelvvizsgán? A rövid válasz: attól függ, melyik nyelvvizsgát választjátok.