szerző:
Eduline

Emelt szintű nyelvi érettségit vagy nyelvvizsga? Minden évben felvételizők ezrei teszik fel maguknak ezt a kérdést. Hogy könnyebb legyen a döntés, megmutatjuk, hány feladatot kell megoldani a legnépszerűbb nyelvvizsgákon, és hogyan változnak idén a nyelvi érettségi feladatai.

©

Múlt heti cikkünkből megtudhattátok, hogyan érdemes taktikázni az egyetemi-főiskolai felvételin: mikor érdemes az emelt szintű nyelvi érettségi helyett nyelvvizsgát tenni, hogyan szerezhettek minél több felvételi pontot a nyelvtudásotokkal, és mire kell még figyelnetek, ha a nyelvvizsga-bizonyítványotokat szeretnétek pluszpontokra váltani.

Nyelvvizsga vagy érettségi?

Fontos kérdés. Nem csak akkor, ha azon tűnődtök, egy emelt szintű nyelvi érettségivel vagy egy B2-es nyelvvizsgával egyszerűbb-e pluszpontokat szerezni az egyetemi-főiskolai felvételin, hanem akkor is, ha a kiválasztott szakon kötelezővé tették ugyan a nyelvi érettségit, de beérik a középszintűvel is.

Ilyenkor két lehetőség közül választhattok. Vagy középszintű nyelvi érettségit tesztek (amelyen valószínűleg több pontot szereztek majd, mint a jóval nehezebb emelt szintű érettségin), mellette pedig ugyanabból a nyelvből középfokú nyelvvizsgát szereztek, amelyért megkapjátok a 28 többletpontot. A másik verzió, hogy emelt szintű érettségit tesztek az adott nyelvből, így - bár a maximális 100 pontból valószínűleg kevesebbet szereztek majd, mint a középszintűn - megkapjátok az emelt szintért járó 50 pluszpontot.

Itt a lista: ilyen feladatokat kaptok a szóbeli nyelvvizsgákon

Milyen feladatokra számíthattok a vezető nyelvvizsgaközpontok B2-es szóbeli vizsgáin? Kaptok-e felkészülési időt, és hány percig tesztelik a beszédkészségeteket? Sorozatunk legújabb részében minden fontos infót megtaláltok a szóbelikről. BME: tizenöt perc, három feladat A BME nyelvvizsgájának szóbeli része 15 perces, összesen három feladatot kell megoldanotok.

Ahhoz, hogy két lehetőség közül a megfelelőt tudjátok választani, érdemes megnéznetek, milyen  feladatlapot kell megoldanotok a közép- és az emelt szintű érettségi, valamint a különböző B2-es nyelvvizsgákon. Persze az érettségin és a nyelvvizsgákon is egy a cél: a négy fő nyelvi készséget mérik, de a feladatok száma már jelentősen eltér, ráadásul idén változnak a nyelvi érettségi szabályai is.

Középszintű nyelvi érettségi

A középszintű nyelvi érettségi összesen 3 óra 15 perces, az írásbelin és a szóbelin összesen 13-16 feladatot kell megoldanotok. Az Oktatási Hivatal oldalán - itt - megnézhetitek, milyen feladatokat kaptak az elmúlt években az érettségizők.

Fontos változás, hogy 2017-től a középszintű nyelvi érettségiből kikerülnek a legkönnyebb, A2-es szintű feladatok. A feladatokban új téma, a gazdaság is megjelenik, míg a szóbeli "társalgás" feladatában csak egy témát érintenek a kérdések, de némileg mélyebben.

Vizsgarész Feladatok száma Időtartam
Olvasott szöveg értése 3-4 feladat 60 perc
Nyelvhelyesség 3-4 feladat 30 perc
Hallott szöveg értése 2-3 feladat 30 perc
Íráskészség 2 feladat 60 perc
Beszédkészség 3 feladat 15 perc
Összesen 13-16 feladat 3 óra 15 perc

Emelt szintű nyelvi érettségi

Az emelt szintű érettségi szintje a B2-es, vagyis a középfokú nyelvvizsgáénak felel meg: összesen 13-16 feladatot kell megoldanotok, a vizsga teljes hossza 4 óra 20 perc.

A 2017-es tavaszi érettségitől az emelt szintű nyelvi érettségin is megjelenik az új témakör, a gazdaság, a szóbelin pedig minden nyelvnél lesz "vita" feladat. Ezen kívül változik a feladatokban a szövegek hossza és a megválaszolandó kérdések száma, valamint új feladattípusok is bekerültek a nyelvi érettségibe.

Vizsgarész
Feladatok száma
Időtartam
Olvasott szöveg értése
3-4 feladat
70 perc
Nyelvhelyesség
4-5 feladat
50 perc
Hallott szöveg értése
2-3 feladat
30 perc
Íráskészség
2 feladat
90 perc
Beszédkészség
3 feladat
20 perc
Összesen
13-16 feladat
4 óra 20 perc

Nyelvvizsgák

A következő táblázatok segítenek abban, hogy összehasonlíthassátok a nyelvvizsgák feladatszámát az érettségi vizsgákéval (négy vezető nyelvvizsgaközpontot vettünk górcső alá). Választás előtt  mindenképpen nézzétek meg a nyelvvizsgaközpontok oldalait és a konkrét feladattípusokat, oldjatok meg mintafeladatokat.

Ami a vizsga hosszát illeti, az emelt szintű érettségi közel 4 és félórás maratonjához képest a legtöbb nyelvvizsga - például az Euroexam 2 és félórás vizsgája (amelyet egy nap alatt tudhattok le) vagy az ECL nem sokkal hosszabb vizsgája - már nem is tűnik olyan embert próbálónak.

A feladatszám és a vizsga hossza mellett fontos különbség, hogy az alábbi nyelvvizsgákon nincs különálló, nyelvtani és szókincsbeli tudást mérő "nyelvhelyesség" rész.

ECL

AZ ECL nyelvvizsgán 8 feladatot kell megoldani, a vizsga teljes hossza 2 óra 50 perc.

Euroexam

Ezen a nyelvvizsgán a legszélesebb a feladatok skálája, összesen 12-vel találkozik a vizsgázó, és az összidő 2 óra 30 perc.

Origó

Összesen 10 feladatot kell megoldani 3 óra 45 perc alatt.

BME-nyelvvizsga

Ezen a középfokú vizsgán 3 óra 10 perc alatt kell összesen 8 feladatot megoldani a négy vizsgarészben.

Itt a lista: ilyen feladatokat kaptok a szóbeli nyelvvizsgákon

Milyen feladatokra számíthattok a vezető nyelvvizsgaközpontok B2-es szóbeli vizsgáin? Kaptok-e felkészülési időt, és hány percig tesztelik a beszédkészségeteket? Sorozatunk legújabb részében minden fontos infót megtaláltok a szóbelikről. BME: tizenöt perc, három feladat A BME nyelvvizsgájának szóbeli része 15 perces, összesen három feladatot kell megoldanotok.