szerző:
Eduline

Visszajár az első sikeres nyelvvizsga díjából 34,5 ezer forint 2018 első napjától, de a bizonyítvány kiállításától számított egy éven belül kell azt igényelni az Új Nemzedék Központ Nonprofit Közhasznú Kft.-től - írja a Napi.hu.

©

A lap emlékeztet arra, hogy 2018. január 1-jétől azon 35. életévüket be nem töltött magyar állampolgároknak, akik a felsőfokú felvételi eljárás során figyelembe vehető - a felsőoktatási felvételi eljárásról szóló  rendelet mellékletében rögzített nyelvek valamelyikéből - sikeres vizsgát tesznek, a vizsga díját az állam visszatéríti az adott évi minimálbér 25 százalékának megfelelő összeghatárig. Ilyen nyelvvizsgának számít a komplex középfokú (B2) nyelvvizsga, vagy az ezzel egyenértékű emelt szintű idegen nyelvű érettségi vizsga, továbbá a komplex felsőfokú (C1) nyelvvizsga.

A minimálbér 2018-tól 138 ezer forint lesz. Ennek a negyede, vagyis 34 500 forint jár vissza a nyelvvizsga díjából jövőre.

Az erről szóló rendelet tervezete a visszaigénylés rendjét is szabályozza. A kérelmet az Új Nemzedék Központ Nonprofit Közhasznú Kft.-hez, az első sikeres komplex nyelvvizsga letételét igazoló bizonyítvány vagy tanúsítvány kiállításától számított 1 éven belül - elektronikus űrlapon vagy formanyomtatványon - kell benyújtani.

Aki ezt elmulasztja az egyéves határidőt, elveszíti a támogatást. Az elbírálási idő 15 nap lesz, a központ megkeresi az Oktatási Hivatalt annak igazolására, hogy a kérelmező valóban megszerezte-e az első sikeres komplex nyelvvizsgát.

Ilyen lesz az ingyenes nyelvvizsga: a nyolc legfontosabb kérdés és a válaszok

2018-tól az első sikeres nyelvvizsga árát visszakapják a 35 évnél fiatalabbak. Rengeteg olvasónk tett fel erről kérdéseket, itt találjátok a válaszokat. Csak a középiskolások nyelvvizsgázhatnak ingyen? Nem. Bárki, aki 35 évnél nem idősebb, ingyen szerezheti meg az első nyelvvizsgáját. Befizetik helyettem a nyelvvizsgadíjat?