szerző:
Eduline

Hogyan "edzhetitek" magatokat a szóbeli franciaérettségire, a nyelvvizsga szóbeli részére vagy akár egy franciaországi nyaralásra? Mit tehettek, ha - többéves nyelvtanulás ellenére - még mindig nem mertek megszólalni franciául? Hogyan bővíthetitek a szókincseteket, és mire jók a francia híroldalak és sorozatok?

Mit tehettek, ha nem mertek megszólalni franciául?

A legnagyobb gondot a gyakorlatlanság okozza, de ahogy a közmondás is tartja, „gyakorlat teszi a mestert”. Gyakorolni lehet bárhogyan, bármikor, bárkivel vagy egyedül. Mindenkinek magának kell kitalálnia, mi a legjobb neki – mondta az Eduline-nak Stiffel Zsuzsa, a Francia Intézet Nyelviskola és Vizsgaközpontjának nyelvtanára, aki szerint a lámpaláz ellen a légzéstechnika, a tudatosság, a „színházasdi” mindig beválik.

©

„Gyakorláskor induljunk a kicsitől a nagy felé: először csak szavakat mondjuk ki hangosan (nagyon fontos, hogy halljuk magunkat beszélni), aztán mondatokat, verseket, kívülről megtanult szövegeket, saját gondolatokat a tanult elemek kombinációjával. Második lépésben ugyanezt gyakoroljuk tükör előtt (gesztusokkal, hanglejtéssel), de rögzíthetjük magunkat okostelefonnal, amit visszahallgathatunk, kijavíthatunk. Szerencsés, ha tudunk gyakorolni közönség előtt is – család, barátok, végül „ellenségek” előtt, de ezt is lehet fokozatosan, először csak egy ember előtt, majd nagyobb társaságban (az sem baj, ha nem értik). Persze a mondandónkat mindig végig gondoljuk, megtervezzük, és jó vázlatot írunk, amire rá tudunk pillantani, ha esetleg elakadunk valahol” – tanácsolja a nyelvtanulóknak.

Szókincsbővítés indul!

Először is rendszerezzük, amit tudunk. Készítsük „szócsaládokat”, elmetérképet, gondolati hálót, találjuk összefüggéseket. Legfontosabb, hogy csináljunk valamit, ami számunkra fontos vagy érdekes az adott témakörbe sorolt szavakkal kapcsolatban. Gyakoroljuk az asszociációt, képek, hangok, szagok, gesztusok útján. Tanuljunk meg körül írni, elmagyarázni szavakat, segítséget kérni egy szó megtalálásához beszéd közben. Bővítsük szókincsünket eredeti nyelvi anyagok segítségével, legyenek azok változatosak: hang, kép, video, szöveg – tanácsolja a nyelvtanár.

Stiffel Zsuzsa szerint érdemes beépíteni a mindennapjainkba a szótanulást, „nevezzük meg mindazt, amit látunk, hallunk, érzünk, hangoljuk át, állítsuk át az életünket franciára”. Sokat segít, ha „életre keltjük” a nyelvet azzal, hogy közegünkké tesszük.

Sorozatok, újságok, hírek

"A nyelvtanuláshoz ma már rengeteg eszközünk van. Kezdetnek olvassunk egyszerűbb nyelvezetű, könnyített, vagy kétnyelvű olvasmányokat, folyóiratokat, napilapokat vagy regényeket – bármit, ami amúgy is érdekel. Beiraktozhatunk egy francia nyelvű könyvtárba, például a Francia Intézet vagy az öt magyarországi Alliance Française könyvtárának egyikébe, és használhatjuk ezeknek az intézményeknek a digitális könyvtárát, a www.culturethèque.com oldalt" – mondja a Francia Intézet Nyelviskola és Vizsgaközpontjának nyelvtanára, hozzátéve: bejelölhetjük például a Facebookon a francia napilapokat és folyóiratokat, és ezeken keresztül is követhetjük a híreket.

©

Végül - mivel a francia az internet 4. legnagyobb nyelve - biztosan találunk számos olyan francia nyelvű weboldalt, amelynek tematikája érdekes lehet számunkra. Ha eredeti nyelven, feliratos változatban nézzük a filmeket, gyorsabban elsajátíthatjuk a kiejtést és megismerhetjük a leggyakrabban használt beszélt nyelvi kifejezéseket. Keressünk pl. egy online sorozatot és minden nap nézzünk meg egy epizódot. A TV5 Monde csatorna, vagy az RFI rádió honlapjáról számos rögzített adást is visszahallgathatunk – teszi hozzá.

Hogyan lehet javítani a kiejtésen - otthon is?

„A kiejtés csak hangosan, szóban javítható! Közhely, de így van. Tehát, még mindig és már megint, beszélni kell hangosan. Tudatosnak kell lennünk az írás es kiejtés összefüggését illetően, az egyszerűtől a bonyolult felé haladva. Egy hang, majd hangcsoport kiejtésének megértése, ismételgetése útján automatizmussá válik a jó kiejtés. Rögzítsük a hangunk, hallgassuk vissza, javítsuk, vegyük fel újra. Az elején jól jön a hozzáértő segítség, de vannak hangos szótárak, számítógépes szótanító programok, melyekben kiejtés is van” – tanácsolja a nyelvtanár.

Hogyan tarthatjátok szinten a franciatudásotokat a nyári hónapokban? Itt találtok hasznos tippeket.