szerző:
Eduline

Milyen nyelvvizsgatípust érdemes választani, ha szeretnétek elkerülni a nyelvtani tesztet vagy a fordítási feladatokat? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk.

©

Szeretnék nyelvvizsgát tenni, de még nem választottam ki a típust. Van olyan vizsga, ahol nincsen nyelvtani teszt?

Több nyelvvizsgán - jellemzően az egynyelvű, nemzetközi vizsgákon - nincsen külön nyelvtani teszt, de természetesen a többi vizsgarésznél pontozzák a nyelvhelyességet.

Ilyen például a Goethe Intézet, az IELTS, a City & Guilds, az ECL és a BME egynyelvű vizsgája. Ilyenkor általában négy részből áll a vizsga: az olvasott szöveg értését, a hallott szöveg értését, az íráskészséget és a beszédkészséget mérik. A Euroexam nyelvvizsgája tavaly változott, így már ott sem kell nyelvhelyességi tesztet kitöltenetek.

Ezzel szemben a Rigó utcai nyelvvizsgán középfoktól nyelvismereti teszttel és közvetítéssel (fordítással) is kiegészül az írásbeli feladatsor, de a TELC-en és a Corvinus nyelvvizsgáján is van nyelvhelyességi vizsgarész. Arra is figyeljetek, hogy míg az egynyelvű vizsgákon nincsen közvetítés, addig a kétnyelvűeken (a Rigó utcai mellett például a Corvinus, a BME és a Euroexam kétnyelvű vizsgáján) fordítanotok is kell.

Mintafeladatok nyelvvizsgára készülőknek

Új cikksorozatunkban a legnépszerűbb nyelvvizsgákat mutatjuk be, sőt mintafeladatokat is adunk.

ELTE ITK - Rigó utcai nyelvvizsga

BME-nyelvvizsga

A Budapesti Corvinus Egyetem Nyelvvizsgaközpontja

City & Guilds Nemzetközi Angol Nyelvvizsgaközpont

Euroexam

ECL-nyelvvizsga

TELC-nyelvvizsga

IELTS

Goethe Intézet

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!