szerző:
Eduline

Államilag támogatott nyelvtanfolyamra jelentkezett a tavaly őszi nyelvvizsgabotrány több gyanúsítottja, a Blikk információi szerint a nyomozás majdnem ezer gyanúsítottja közül tucatnyian próbálkoznak a Diplomamentő programmal.

©

Egy, a Blikknek nyilatkozó végzős elmondta, lebukását követően be akarja bizonyítani, annak ellenére, hogy 300 ezret fizetett a nyelvvizsga-bizonyítványért, a tudása megfelel a középfokú szintnek. "Több évfolyamtársam is jelentkezett a diplomamentő programba. Csak azt szeretnénk, hogy megkaphassuk a diplománkat. Anno kézről kézre adtuk azt a telefonszámot, amin jelentkezni lehetett a lezsírozott vizsgára. Nem is gondoltuk, hogy baj lehet belőle" – mondta a volt egyetemista, aki abban a programban venne részt, amelyre azok jelentkezhetnek, akik a nyelvvizsga hiánya miatt nem vehették át diplomájukat. A volt hallgatók 300 ezer forintos támogatást kapnak a nyelvtanuláshoz - ingyenes kurzusok formájában. A Diplomamentő programról szóló részletes összefoglalónkat itt olvashatjátok el.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a rendőrség hónapokig nyomozott a nyelvvizsgamaffia ügyében - a nyelvvizsgára vágyók összekötőkön keresztül jelentkeztek, a biztosan megszerezhető középfokú bizonyítványért 300 ezer, míg a felsőfokúért félmillió forintot kellett fizetniük. Az írásbelire előre megkapták a feladatlapokkal együtt a megoldásokat is, a szóbeliken pedig az előre beavatott vizsgáztató gyakorlatilag mindent elfogadott, sőt ki is javította a hibákat.

Az értelmi szerzőt, az országos hálózatot működtető P. András ügyészségi tolmácsot védő ügyvéd szerint a bűncselekmény valójában azért valósulhatott meg, mert társadalmi problémát jelent, hogy a friss diplomások nyelvvizsga híján nem juthattak diplomájukhoz. "Ügyfelem azért asszisztált a hallgatók nyelvvizsgához jutásához, mert a mostani gyakorlat tarthatatlan" – nyilatkozta Berényi András ügyvéd.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!