szerző:
Eduline

Mi kell ahhoz, hogy sikeresen szerepeljetek a középfokú nyelvvizsgán, hogyan kereshettek tanulópartnert, és honnan tudjátok, hogy elegendő-e a szókincsetek? A tippjeinkkel könnyebb lesz felkészülni a nyelvvizsgára.

©

A nulláról körülbelül 550-600 nyelvórával és legalább ennyi otthoni felkészüléssel juthattok el a középfokú nyelvvizsga szintjére. Ez azt jelenti, hogy ha már a heti három-négy iskolai nyelvóra mellett ugyanennyit készültök otthon is, akkor akár két-három év alatt is elérhetitek a középfokú nyelvvizsga szintjét. Mennyire tudtok angolul? Három ingyenes, online szintfelmérő teszt.

Szókincsfejlesztés és nyelvhelyesség

A szókincseteket a háromlépcsős Test Your Vocab-bal mérhetitek fel, amely anélkül saccolja meg, hány szót ismertek, hogy mindre rákérdezne. A középfokú nyelvvizsgához körülbelül 3-4 ezer szót kell ismernetek.

A szókincsetek fejlesztéséhez ne csak szótárakat használjatok, hanem próbáljátok ki az Ankit is, amely az SR (spaced repetition) technikára építő szoftver, és segít az ismétlésben, a szavak memorizálásában.

A nyelvhelyességet természetesen tankönyvekkel érdemes megalapozni, a nyelvvizsga előtt ismételjétek át a főbb szabályokat, és csináljatok meg jó pár kapcsolódó feladatot. Emellett olvassatok sokat, így jobban rögzülnek a helyes mondatszerkezetek.

Íráskészség

Először ismerjétek meg a nyelvvizsga típusfeladatait és a követelményeket. Rengeteg gyakorló feladatsort találtok az interneten, oldjatok meg otthon minél többet. A hibáitok kijavításában a legjobb, ha egy tanulópartner segítségét kéritek, ehhez csak regisztráljatok egy nyelvtanulós közösségi oldalra - a legjobbakról itt írtunk.

Érdemes külön szószedetet írnotok a hasznos kifejezésekből. Gyűjtsétek össze közőszavakat és legalább öt-tíz fordulatot a véleményetek kifejezésére, hiszen esszéfeladat szinte minden nyelvvizsgán van. Figyeljetek oda a fogalmazás szerkezetére, a tagoltságra, hiszen a jól vázolt gondolatmenet ugyanolyan fontos, mint a megfelelő szókincs.

Hallott szöveg értése

Gyakoroljátok a jegyzetelést, próbaképpen akár a kedvenc dalotok szövegét is leírhatjátok hallás után, az eredményt pedig könnyen leellenőrizhetitek. Csináljatok meg rengeteg mintafeladatot, így hamar ki fog derülni, mivel van problémátok. Ha például nehézséget okoz a számok és a nevek leírása, keressetek gyakorló videókat vagy mobilalkalmazásokat.

Írott szöveg értése

Nagyon fontos, hogy kezdjetek el olyan szövegeket olvasni, amelyek előfordulhatnak a nyelvvizsgán. Ilyenkor is segíthet, ha beszereztek mintafeladatokat, de kereshettek magatoknak is: a tudományos témák, ismeretterjesztő cikkek olvasása biztosan megtérül, kövessétek Facebookon a kedvenc újságaitokat, így ha posztolnak valami érdekeset, könnyebben veszitek rá magatokat, hogy elolvassátok.

Beszédkészség

Ahogy az íráskészség fejlesztésénél is írtuk, úgy a szóbelire való készülésben is nagyon jól jön, ha van tanulópartneretek. Próbáljátok ki a My Language Exchange-et, a Speakyt, az Italkit, esetleg a Mixxert. A részletekért kattintsatok ide.

Az sem baj, ha nem találtok senkit, akivel tanulnátok, a nyelvvizsgán előforduló témák és szituációk begyakorlásához ugyanis bőven elég egy diktafon vagy az okostelefonotok, amivel könnyen leellenőrizhetitek magatokat. Készüljetek fel azokra a helyzetekre is, amikor olyan témáról kell beszélnetek, ami ismeretlen számotokra, legyen a tarsolyotokban jó pár fordulat, és improvizáljatok sokat.

Minden a nyelvvizsgáról

Középfokú nyelvvizsgát szeretnétek? Itt vannak a legfontosabb infók

Tuti tippek: ezeket a nyelveket éredemes megtanulni.

Fontos kérdések: ilyen nyelvvizsga kell a diplomához

Itt a feketeleves: többet kell fizetni a nyelvvizsgákért

Nem találtok állást? Öt tipp, amellyel növelhetitek az esélyeiteket

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!