szerző:
Eduline

Egy új iPhone-alkalmazás pillanatok alatt képes lefordítani az élőbeszédet egy idegen nyelvre, és ezzel egy időben el is raktározza az újonnan tanult szófordulatokat.

A myLanguage fordítóvállalat által kifejlesztett Vocre nevű okostelefon-alkalmazás különlegessége, hogy nem csupán alapvető szókincset foglal magába, hanem minden egyes használatakor újabb nyelvi finomsággal bővül a repertoárja, így a felhasználók úgy fejezhetik ki magukat egy idegen országban, mintha a saját anyanyelvükön beszélnének.
   
Az alkalmazás használata - amely a telefon elfordítását mérő gyorsulásérzékelőre épül -  meglehetősen egyszerű: mindössze egy bizonyos irányba kell tartani a készüléket a hang felvételéhez, majd átfordítani a másik irányba a lefordított hanganyag lejátszásához. A fordítóprogram a felhasználók által végzett javítások, illetve az idegen nyelven beérkező finomítások révén képes fejleszteni önmagát, hogy az adott országban élők által legérthetőbb módon tudja átadni a felmondott szöveget.
   
"Eddig senki nem koncentrált arra, hogyan miként lehet a legjobban átadni, amit mondani szeretnénk. Hiszen minden mondatunknak megvan a maga jelentése, és mostantól tudni fogják az emberek, ha például valami vicceset mondunk" - magyarázta Andrew Lauder, a myLanguage alapítója és vezérigazgatója.
   
Az alkalmazást ért kritikák hatására a héten bizonyos változtatásokat hajt végre a vállalat. Ezek között szerepel, hogy a fejlesztést az első 24 órában ingyenesen, majd heti vagy havi előfizetés fejében lehet használni. A Vocre már elérhető az Apple AppStore kínálatában, és jelenleg kilenc nyelven - három angol dialektusban, spanyolul, franciául, olaszul, németül, kínaiul és japánul - képes oda-vissza fordítani. A fejlesztők tervei szerint a jövőben további tíz nyelvvel bővül a kínálat.
   
A Vocre versenytársai közé tartozik a Google Translate és a Jibbigo hangfordító - mindkét alkalmazásnak van ingyenes verziója - és a hangfelismerő szoftvereket gyártó Nuance fejlesztésére épülő SmartTrans, amelyért 19,99 dollárt (4200 forint) kell fizetniük a felhasználóknak.

MTI