szerző:
Eduline

Tanulhatunk nyelvet főzés közben, meditálva, utazással vagy akár randizással összekötve, de megpróbálkozhatunk az alvás közbeni tanulással is. Az első hallásra komolytalannak tűnő módszerekre sokan esküsznek, és állítják: lehet úgy is tanulni, hogy közben el is felejtjük, hogy valójában mi is a „végcél”. Az online nyelvleckék jelentős része is erre épít, ezekből mutatunk be most néhányat.

Ha valaki rákeres a „szupergyors nyelvtanulás”, „angol két hét alatt” vagy esetleg az „nyelvtanulás alvás közben” kifejezésekre a google-ban akkor több ezer, különböző szuperintenzív tanfolyamokat kínáló cég ajánlatát fogja kapni. Ezek gyakran egészen elképesztő ígéretekkel és állításuk szerint korábban náluk tanult emberek személyes jó tapasztalatival próbálnak hallgatókat szerezni. Néhány hét, vagy akár hónap alatt a nulláról indulva biztosan nem lehet megtanulni egy nyelvet legalább középszinten, de ha már megvan a kellő alaptudás akkor meg lehet próbálkozni a különböző alternatív módszerekkel is. 


A bbc online angoltanfolyamának híres tanára a vicces vagy inkább őrült professzor, aki különböző szituációkat ad elő nagyon nyakigöntve angol humorral. Egy-egy óráját több tízezezren követik figyelemmel, bár szerintünk a nézők nem feltétlenül a nyelvtanulás miatt nézik őt.Persze rengeteg lelkes tanár van a neten akik teljesen ingyen tartanak teljes angol-kurzusokat, köztük a mi kedvencünk a londoni James, akinek már rajongói klubja is van.


A japán showműsorok olyannyira egzotikusak, hogy a világ másik fele általában meg sem érti, hogy ezek miről is szólnak, kivétel ez alól ha például a nyelvtanulásról van szó és a köré épített szórakoztató műsorról. A hangsúly ezúttal a szórakoztatón van, a youtube-ra feltöltött videóhoz érkezett kommentek pedig arról árulkodnak, hogy a műsor az angol anyanyelvűek körében is nagy népszerűségnek örvend.


Az úgynevezett randi-nyelvtanfolyamokról ugyan nem találtunk videót, de  a módszer már itthon is hódít, a lényege pedig a szervező cég elmondása szerint, hogy „a tréning ideje alatt ellenkező neműekkel lehet ismerkedni és ezáltal értékes kapcsolatokra szert tenni”. Az ismertető szerint az ilyen ismerkedős-helyzetben felmerülő általános témákat dobnak fel és ezekről kell elbeszélgetni az éppen aktuális párunkkal.

eduline