szerző:
Lapszemle

Hemzseg a hibáktól a 9. osztályosok történelemkönyve, amely szerint Visegrád a Duna keleti partján, nagyjából Vác magasságában feküdt, a magyar „birodalom” határait pedig nem is három, hanem egyenesen négy tenger mosta. Állítólag nemzetközi hírnevű szakemberekkel készíttetik a tankönyveket, de aztán a kormány emberei rejtélyes módon „átdolgozzák” a szövegeket.

A kép csak illusztráció
©

Külön hibajegyzéket kellett írni ahhoz a 95 oldalas tanulmányhoz, amelyet a Történelemtanárok Egylete (TTE) készített a kilencedikesek történelemkönyvéről, ami hemzseg a hibától. Az 58 térképből 54 problémás. Visegrádot például áttették a Duna másik oldalára, Vác magasságába, de modern kori iraki víztározókat is találtak az ókori Mezopotámia területén.

Sőt, Nagy Lajos idején egyenesen négy tenger mosta a magyar „birodalom” határait. I. Lajos alatt egyébként a magyarok és a lengyelek is megőrizték a függetlenségüket, ráadásul a lengyeleknek ekkor nem volt kijárata a Balti-tengerre. A Moldvai Fejedelemség (Fekete-tenger) nem volt a magyar királyság része, arra pedig végképp nincs magyarázat, hogy ért ki a „birodalom" az Égei-tengerhez. Más tankönyvekben is van hiba, például mélytorokspray-t ajánlanak az ötödikesek erkölcstankönyvében, erről itt olvashattok bővebben.

Az új könyvek fejlesztéséért felelős minisztériumi intézmény, a Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) hadilábon áll a térképekkel: már a hatodikos tankönyv is hemzsegett a hibáktól. „Találunk semmiben véget érő, vagy rossz irányba tartó folyókat" – bírálta még áprilisban a művet Hidas Gábor térképész.

A TTE szerint ebben a formában nem lett volna szabad diákok kezébe adni a könyvet, amiben nem csak a térképek hagynak kivetnivalót maguk után. A tanulmány szerint túlteng benne a politikatörténet, sablonosan jellemzi a zsidó és iszlám vallást és különféle cáfolható legendákat közöl - írta a Népszabadság.

Az OFI folyamatosan áll elő az uniós támogatással fejlesztett kísérleti tankönyveivel. Az intézet honlapja szerint 2014-től 27 új tankönyv és 21 új munkafüzet került ki 1501 iskolába. Az új könyvekkel korábban is volt gond, a hetedikeseknek szánt irodalomkönyv például a „nyugatimádatot" szidta, az egyik munkafüzetben pedig az szerepelt, hogy a finn-ugor rokonságot a Habsburgok találták ki és erőltették a magyarokra. Erről részletesebben itt olvashattok.

Az már korábban kiderült, hogy a tankönyvszerzők csak leadják az anyagot az OFI-nak, ahol az ottani munkatársak gyúrják össze az anyagokat.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!