szerző:
Eduline

Nem tartotta be két korábbi ígéretét a kormány, a tanárok, tanítók, óvodapedagógusok nagy árat fizettek az életpályamodell bevezetéséért - állítja a Pedagógusok Szakszervezete.

©

Duplán csapta be a pedagógusokat a kormány – állítja a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke azokra a hírekre reagálva, melyek szerint az életpályamodellnek köszönhetően duplájára nőtt a tanárok fizetése az elmúlt négy-öt évben - írja a Népszava.

Galló Istvánné szerint a kormány két korábbi ígéretét sem tartotta be: az egyik a pedagógusbérek mindenkori minimálbérhez igazításáról szólt, amivel biztosítani lehetne a fizetések értékállóságát. A 2013-ban indult életpályamodell első évében még így is történt, ám a 2014-es választásokat követően változtattak a jogszabályokon, a minimálbér helyére vetítési alap került, amely – a minimálbérrel ellentétben – azóta nem emelkedett. A lap úgy fogalmaz, hogy ezzel a lépéssel havi 70 ezer forintot vettek ki csak a pályakezdő tanárok zsebéből.

Odapörkölt a kormánynak a PDSZ: nem stimmelnek a fizetési adatok

Nem stimmelnek a kormány számai a pedagógusok béremeléséről - állítja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), amely tételesen ellenőrizte az adatokat. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a kormány egy szombati Facebook-poszttal emlékeztette a pedagógusokat arra, mennyivel emelkedtek a tanári bérek: A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint azonban nem stimmelnek az adatok.

Azt már korábban mi is kiszámoltuk, hogy az ősztől átlagosan 3,5 százalékkal emelkedő pedagógus bérek után mennyivel landol több pénz a pedagógusok bankszámláján. Azonban Balog Zoltán humánminiszter hiába jelentette ki szeptemberben, hogy idén 3,5 százalékos béremelés jár a pedagógusoknak, azt nem mindenki kapta meg, ugyanis differenciáltan osztották szét. 

Galló Istvánné arra is felhívta a figyelmet, hogy a pedagógusok nagy árat fizettek az életpályamodellért. Hiszen míg korábban több különböző pótlékot is kaptak, kifizették nekik a túlórákat, ha pedig több diplomájuk volt, azt is elismerték. Olyan igazságtalan helyzet is kialakult, hogy egyes tanárok 22, mások 26 tanórát tartanak egy héten, ugyanannyi bérért.

Ennyit keresnek a tanárok 2017 szeptemberétől: itt találjátok az összes adatot

Átlagosan 3,5 százalékkal emelkedik ősztől a pedagógusok bére - jelentette ki többször az oktatási államtitkár az elmúlt hónapokban. De pontosan mennyivel landol több pénz a pedagógus bankszámláján? Kiszámoltuk. Számításunk alapja a költségvetési törvényben szereplő vetítési alap, amelynek összege évek óta változatlan, még mindig a 2014-es minimálbér összegének felel meg, vagyis 101 500 forint.

Galló Istvánné mindehhez hozzátette: a tanári pálya továbbra sem vonzó a fiatalok számára. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára közölte: miközben három-négy éve 10 ezren, idén 13 ezren jelentkeztek valamilyen pedagógusképzésre. Akkor 6500 felvételizőt, most pedig 10 ezret vettek fel. Mindennek nyomán 11,5-ről 10,3-re csökkent az egy pedagógusra jutó gyerekek száma - tette hozzá.

Rétvári nagyon optimista: szerinte megduplázták a tanárok bérét, és egyre több a pedagógus

A béremelések, illetve az életpályamodell bevezetésének a hatására az elmúlt években több ezerrel nőtt a pedagógusok száma - jelentette ki Rétvári Bence pénteken az M1 aktuális csatorna műsorában. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára közölte: miközben három-négy éve 10 ezren, idén 13 ezren jelentkeztek valamilyen pedagógusképzésre.