szerző:
Eduline

Még mindig nagyon sok iskola van, ahol nem szaktanár tartja az órákat, hanem egy helyettesítő tanár, pedig már lassan a szeptember is véget ér.

©
Ahogy már mi is írtunk róla, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a héten azt mondta, hogy szerinte a tanárhiány csupán helyi léptékű jelenség.

Azonban Rétvári kijelentése nyomán a 24.hu utánanézett, mekkora a pedagógushiány, azaz hány helyen keresnek jelenleg, a tanév megkezdése után egy hónappal is tanárokat és tanítókat.

Az eredmény megrendítő, mivel több mint 2600 állásajánlat szerepel a honlapon, és ezek jó része közalkalmazottaknak, elsősorban tanároknak és tanítóknak szólt. Az államtitkár által elmondottakkal ellentétben ráadásul úgy láttuk, nem szórványos problémáról van szó, hiszen több mint 180 olyan magyar települést találtunk, ahol jelenleg is keresnek tanítót vagy különböző szakos tanárt.

Jelenleg több mint 180 településen keresnek tanárokat

Több mint 180 olyan magyar települést találtunk, ahol jelenleg is keresnek tanítót vagy különböző szakos tanárt - írja a 24.hu. Ahogy már mi is megírtuk, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint nem országos szintű a tanárhiány, csupán helyi léptékű jelenségről van szó.

Azóta az RTL híradójának nyilatkozó politikus azt mondta, hogy szerinte az utóbbi években ismét egyre népszerűbb a pedagóguspálya, amíg ők nem végeznek, addig meg kell oldani a helyettesítéssel. Ezen felül Rétvári szerint az iskolaigazgatóknak a lehetősége, hatásköre, hogy (..) ezekre az egyedi helyzetekre egyedi megoldást találjanak. 

Az államtitkár hozzátette: a 2600 álláshely egy részét már biztosan betöltötték, a cikk így már nem reprezentatív.