szerző:
Eduline

Körlevélben tájékoztatta a szakképző intézményeket a Nemzeti Szakképzési Hivatal, hogy mit kell tenniük, ha a sajtótól megkeresést kapnak.

©

A levél az RTL Híradó birtokába jutott. Az áll benne, hogy a szakképző iskolák tanárai nem nyilatkozhatnak egy lapnak, előtte a hivatallal kell egyeztetniük.

A szakképzési hivatal azután küldött erről levelet az iskoláknak, hogy egy komáromi iskola pedagógusa negatív véleményt fogalmazott meg arról, hogy az intézményben faiújságra tették az intőt kapott diákok nevét.

A körlevél szerint sajtómegkeresés esetén "haladéktalanul hírzárlatot" kell elrendelni, adatot kell gyűjteniük, a kérdésekre választervezetet kell írniuk, el kell küldeniük a hivatalnak, onnan pedig iránymutatást küldenek.

Cikkünk megjelenése után a hivatal azt közölte:

A szakképzési centrumok részére a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal az általános kommunikációs eljárásrendről szóló tájékoztatót tavaly, 2017. december 21.-én küldte ki. A komáromi iskola pedagógusának véleménynyilvánítása 2018. január 3. napján történt. A pedagógus nyilatkozatát sem az iskola, sem a hivatal nem szankcionálta. A körlevél rögzítette a Hivatal fennállása óta működő eljárásrendet, miszerint a centrumok egyeztetnek a fenntartóval a sajtómegkeresésekkel kapcsolatosan. Ezzel egységesebb és bővebb válaszokat kaphatnak a sajtóorgánumok, ami tovább segítheti a közvélemény hatékonyabb tájékoztatását. Tehát a levél célja, hogy javítsa a fenntartó és az iskolák közötti pontos és gyors információcserét.