szerző:
Eduline

Kik és hogyan kaphatnak önkormányzati iskolakezdési támogatást? Szinte minden településen elérhető a segítség, azonban az összeg és feltételeik eltérhetnek. A

©

A Pénzcentrum összegyűjtötte, hogy a különböző önkormányzatoknál milyen iskolakezdési támogatásokat lehet igényelni. A kérdéseikre érkezett válaszokból kiderül, hogy szinte minden kerületben és városban elérhető a segítség.

A 12. kerület önkormányzata támogatást ad az általános iskolában, szakiskolában, középiskolában, főiskolán vagy egyetemen tanuló gyermeknek, akinek családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a 63.500 forintot, fokozottan rászoruló gyermek esetén a 73 500 forintot. A támogatás összege tanulónként 11 800 forint. Ezen felül lehetőség van szociális ösztöndíj megpályázására is szoknak, akiknek tanulmányi eredménye a 4-es átlagot elérte vagy meghaladta. A küszöb szintén az egy főre jutó maximum 63 500 forint, az ösztöndíj havi összege 6.800 forint - teszik hozzá.

A kőbányai képviselő-testület 2018. augusztus 1. napján kőbányai lakcímmel rendelkező általánosiskolás-korú gyermekek és a középfokú intézmény nappali tagozatán tanuló diákok egyaránt részesülhettek az 5 000 Ft értékű Erzsébet-utalványban.

A XIV. kerületi önkormányzat tanévkezdési támogatást biztosít az óvodás és iskoláskorú gyermekeknek, ott ahol a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a 85 500 forintot.

Szülők, figyelem! Így kaphattok 5-30 ezer forintos támogatást az iskolakezdéshez

Már több tucat önkormányzat tette közzé oldalán azt a formanyomtatványt, amellyel iskolakezdési támogatást igényelhetnek a nagycsaládosok, tartósan beteg gyermeket nevelő vagy nehéz anyagi helyzetben élő szülők. "Az önkormányzat iskolakezdési támogatást ad a gyermekét egyedül nevelő, a három- vagy többgyermekes, vagy a tartósan beteg gyermeket nevelő szülőknek.

A ferencvárosi önkormányzatnál a támogatás összege tanulónként 6.000,- Ft. A kérelem tárgyév augusztus 15. napjától október 31. napjáig nyújtható be.

A terézvárosi önkormányzat nemcsak a tanév megkezdésekor, hanem egész évben sokféle támogatással segíti a gyermeket nevelő családokat. Ebben a városrészben a társaik közül tehetségükkel, szorgalmukkal kitűnő diákokat, ösztöndíjjal segítik.

©

Óbuda-Békásmegyer önkormányzatánál beiskolázási segélyre jogosult az a tanuló, hallgató akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az 57 000, illetve egyedülálló szülő esetén a 71 250 forintot. A segély összege 1-9. osztályig (ingyenes tankönyvben részesülők): 6 000,-Ft/fő, középiskolában vagy szakiskolában tanuló gyermek részére 15.000,-Ft/fő, felsőoktatási intézményben tanulmányokat folytató fiatal felnőtt részére 17.000,-Ft .

A hetedik kerületi önkormányzat a beiskolázási támogatásának része az iskolai kezdőcsomag, ami 12 füzetből, jó minőségű grafitceruzából, 12 darabos színesceruzakészletből, vízfestékből, gyurmából és még számos fontos iskolai kellékből áll.

Debrecenben azok a családok kapnak támogatást, ahol az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 39.900 Ft-ot, gyermekét egyedül nevelő kérelmező esetében a havi 52.725 Ft-ot kapnak,  feltéve ha a család legalább egy, nappali oktatás rendje szerint tanulmányokat folytató gyermeket nevel.

Az miskolci önkormányzatnál egy úgynevezett Családi Mentor Program működik Miskolc-Lyukóvölgyben a rászoruló családok egészségügyi és szociális helyzetének javítása érdekében.

Békéscsabán akkor lehet iskolakezdési támogatást igényelni, ha az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a 38 475 forintot, egyedül nevelő szülő esetében 44 175 forintot.

Több tízezer forintot buknak a szülők jövőre, nehezebb lesz az iskolakezdés

Az Erzsébet-utalvánnyal, a lakhatási támogatással és sok más cafeteriaelemmel együtt az iskolakezdési támogatás is a jövő évi költségvetés áldozatául esett - írja a Pénzcentrum. A lap emlékeztet: a munkáltatók által adható iskolakezdési támogatás az általános iskolai vagy középiskolai tanulmányait folytató gyerekek után igényelhető.