Szülők, figyelem! Így kaphattok 5-30 ezer forintos támogatást az iskolakezdéshez

Már több tucat önkormányzat tette közzé oldalán azt a formanyomtatványt, amellyel iskolakezdési támogatást igényelhetnek a nagycsaládosok, tartósan beteg gyermeket nevelő vagy nehéz anyagi helyzetben élő szülők.

Forrás: MTI / Illyés Tibor

"Az önkormányzat iskolakezdési támogatást ad a gyermekét egyedül nevelő, a három- vagy többgyermekes, vagy a tartósan beteg gyermeket nevelő szülőknek. A támogatás összege 6 ezer forint, ezt augusztus 15-étől október 31-éig lehet igényelni" - olvasható például a ferencvárosi önkormányzat oldalán.

hirdetés
hirdetés

A legtöbb önkormányzat 5 és 20 ezer forint közötti összeggel segíti azoknak a gyerekeknek a beiskolázását, akik többgyermekes családban élnek, alacsony az egy főre jutó jövedelem, hátrányos helyzetűek, esetleg tartósan betegek - fontos feltétel, hogy a diák lakcíme az adott településen legyen.

Vannak azonban olyan települések, ahol jövedelemigazolást sem kérnek, csupán iskolalátogatási igazolást és a lakcím igazolását. Somoskőújfalu például a helyi általános iskolásokat egyszeri 10 ezer, a középiskolásokat 20 ezer, az egyetemistákat és főiskolásokat pedig 30 ezer forinttal támogatja, a Komárom-Esztergom megyei Kesztölcön minden helyi diák 5000 forintos iskolakezdési támogatást kap.

Érdemes tehát felmenni a helyi települési önkormányzat oldalára, és onnan letölteni az igénylőlapokat.

Iskolakezdés: átlagosan 84 ezer forintot költenek a szülők gyerekenként

Már az iskolakezdési nagy dömping küszöbénél járunk. Mennyit költenek a szülők? Hányadikas diák jelenti a legnagyobb kiadást? Az első osztályosok beiskolázása jelenti a legnagyobb anyagi megterhelést a szülőknek, pláne a nagycsaládosoknál - írja a Pénzcentrum, hozzátéve: egy 2016-os GfK-s felmérés szerint az általános iskolát kezdő gyermek átlagosan 84 ezer forintba kerül - de ebbe már benne vannak többek között az informatikai felszerelések és a bútorok árai is.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X