szerző:
Eduline

Ha megkérdezik a magyarokat kedvenc írójukról, a válasz évtizedek óta ugyanaz: Jókai Mór.

©

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár tavaly novemberi országos reprezentatív kutatása elsősorban a könyvtárhasználatról, információkeresésről szólt, de abban helyet kaptak az olvasási szokásokkal, a kedvenc szerzőkkel kapcsolatos kérdések is - írja a hvg.hu.

A „Kik a legkedvesebb írói?” kérdésre a legtöbben már 1984-ben is Jókai Mór nevét említették, és ez 2000-ben, 2005-ben és 2017-ben sem változott. (Egyre kisebb előnnyel, de még mindig magasan vezeti a listát.)

Ennek oka épp a kötelező iskolai olvasmányok hatása. „Ha nem is valószínűsíthetjük, hogy valóban Jókai lenne a legszívesebben forgatott szerző, kétségkívül a 19. századi klasszikus a legismertebb magyar író” - írja Tóth Máté kutatási szakértő.

A dobogón nagyjából hasonló említési arányban a jobbára Leslie L. Lawrence néven publikáló Lőrinc L. László és Danielle Steel követi Jókait. Ők – illetve a listára került Rejtő Jenő, Szabó Magda, Agatha Christie, Stephen King – elsősorban szintén az ismertségük alapján érdemelték ki a válaszadók bizalmát. Az „iskolai hatás” röpítette be a Top 10-be még Mikszáthot, Móriczot és Petőfit.

„A kilencedikes irodalmi anyagból mindent el lehet hagyni, Petőfi előtt nincs kötelező szerző"

Ha egy eposz, egy regény vagy éppen egy dráma eltávolítja, nem pedig közelebb hozza a diákokat az olvasáshoz, és az a mű az érettségin sem kötelező, akkor ki kell hagyni. Mert még mindig jobb, ha egy művet nem ismertetünk a diákokkal, mint ha megutáltatnánk velük - véli Fenyő D.