szerző:
Eduline

Még egy napig juttathatják el az iskoláknak a beleegyező nyilatkozatot azok a szülők, akik szeretnének lányuknak HPV elleni védőoltást kérni.

©

A térítésmentes védőoltást az általános iskola 7. évfolyamát végző, 12. életévüket betöltött lányok kaphatják meg, a szülői beleegyező nyilatkozatokat szeptember 12-ig kell az iskoláknak visszajuttatni.

A védettség eléréséhez féléves különbséggel két oltásra van szükség, ezeket a 7. évfolyamra járó lányok a tanévben ősszel és tavasszal kapják meg. Az iskolai oltáskampányban használt vakcina a jelenleg elérhető legtöbb HPV-típust tartalmazó oltóanyag, a humán papillomavírus kilenc típusa ellen alakít ki védettséget - ugyanakkor nagyon fontos az oltás mellett a rendszeres nőgyógyászati szűrés is.

Tízezer szülő mondott nemet tizedikes lánya ingyenes HPV-védőoltására

A 2017-18-as tanévben 10 ezer diáklány szülője nyilatkozott úgy, hogy nem kéri a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltást hetedikes lányának - írta a Világgazdaság kedden az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi) kapott adatok alapján. A méhnyakrák vezető haláloknak számít Magyarországon, és az esetek 99 százalékánál kimutatható a HPV.