szerző:
Eduline

Mégis felvételizhetnek szombaton azok a diákok, akik "túlkorosan", egy évet visszalépve jelentkeznének középiskolába. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a hvg.hu-val azt közölte: bár a köznevelési törvény módosítása miatt megszűnt a szülői kérésre elrendelt évismétlés lehetősége, azokra nem vonatkozik a döntés, akik már beadták a jelentkezést a középiskolák központi felvételi vizsgájára.

©

Azokról a diákokról van szó, akik például nem negyedikesként (tízévesen), hanem ötödikesként (11 évesen) felvételiznek nyolcosztályos gimnáziumba - vállalva azt, hogy elveszítenek egy évet.

A hvg.hu-nak eljuttatott minisztériumi állásfoglalás szerint "tekintettel arra, hogy a középfokú felvételi eljárás során már egyes tanulók jelentkeztek a törvény hatályba lépése előtt (2014. december 9-ig), ezen tanulók esetében – figyelemmel a megkezdett eljárásra - ez a szabály még nem érvényesíthető". A teljes állásfoglalást itt olvashatjátok.

Bár a törvénymódosításról már november második felében nyilatkozott a köznevelési államtitkár, a jogszabályt végül csak december 16-án, egy héttel a középiskolai központi felvételi jelentkezési határideje után módosították.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!