szerző:
MTI

A Klebelsberg Központ 3,4 milliárd forintnyi támogatást szán arra a költségvetéséből, hogy azok az iskolák, amelyek sikereket értek el valamilyen módszertani vagy egyéb újítással, más iskoláknak is átadják a tudásukat, valamint az intézmények fejlesszék az infrastruktúrájukat - mondta a Magyar Időknek adott interjúban Solti Péter, a központ elnöke. Kitért arra is, hogy június 30-án lejár a megbízatása, miután teljesítette a feladatát.

Solti Péter. Június végén lejár a megbízatása
©

Felkérése arra vonatkozott - közölte -, hogy működőképessé tegye az új állami intézményfenntartói rendszert. Ezt a feladatot teljesítette, és a gördülékeny működés azt igazolta, hogy a tankerületi központokra épülő struktúra létrehozása jó döntés volt. "A feladataimat elvégeztem, egyelőre arra koncentrálok, hogy a tanév végéig minden rendben legyen az iskolákban" - mondta.

Az iskolák informatikai fejlesztéséről szólva közölte: a konvergenciarégió - vagyis az ország középső részén kívül eső többi térség - több mint 45 ezer informatikai eszközhöz jut hozzá. Kiszállításuk még folyamatban van, de a nagy részét már megkapták az iskolák. A pedagógusok módszertani képzésen is részt vesznek, hogy ezeket az eszközöket eredményesen állítsák a tanítás szolgálatába. Mindezt megelőzte, hogy a Közép-magyarországi régióban költségvetési forrásokból 6,7 milliárd forintos összegben kaptak a köznevelési intézmények informatikai eszközöket. Ezeket már kiszállították, és az iskolák rendelkezésére állnak a pedagógiai munkához.

Közölte: egyre erőteljesebb az igény, hogy a tanár jó vezető legyen, a problémák és az információforrások között segítse a diákokat az eligazodásban. Arról nem is beszélve, hogy a tanárnak komoly nevelő szerepe is van, a felnőtt létre, a felsőoktatásra vagy a munkahelyi megméretésre, az ezzel kapcsolatos magatartásra is felkészíti a gyereket. Egyre kevésbé szól arról a mai világban az érvényesülés, hogy saját magunk mit tudunk elérni, hanem meg kell mutatni, hogyan tudunk csapatban dolgozni, komplex problémákat különböző utakon megközelíteni. Ennek a megtanításában fontos szerepe van a pedagógusnak - fogalmazott Solti Péter.

Az a cél, hogy mindenhol egyformán színvonalas és a modern kor elvárásainak megfelelő oktatási intézményekben tanuljanak a diákok az egész országban. Ehhez idő kell, de a kormányzat egyértelmű és látható lépéseket tett és tesz ennek érdekében - mondta az elnök.

Solti Péter arról is beszámolt, hogy július elsejétől jön létre az Esztergomi Tankerületi Központ, ez lesz a hatvanadik. Erre azért volt szükség, mert amikor a tankerületi központok számában gondolkoztak, akkor nagyjából egységes méretűeket akartak létrehozni, az iskolák, a tanulók és a pedagógusok számához igazítva. A tapasztalatok alapján azonban a tatabányai tankerület túl nagy volt, ezért vált ki belőle az esztergomi - olvasható az interjúban.

Hivatalos: ő lehet az emberi erőforrások minisztere, de Palkovics László is miniszter lesz

Kásler Miklós lehet az emberi erőforrások minisztere, Palkovics László eddigi oktatási államtitkár pedig valóban elhagyhatja az Emberi Erőforrások Minisztériumát. Orbán Viktor miniszterelnök Áder János köztársasági elnök felkérésének megfelelően az elmúlt napokban konzultációt folytatott a kormányalakításról. A konzultációs folyamat lezárult, eredményéről a miniszterelnök tájékoztatást adott a Fidesz és a KDNP elnökségének.