szerző:
Eduline

„Az iskolák militarizálására nem ez az első kísérlet - pár hónapja az iskolai lőterek kialakítása volt napirenden, amihez azóta forrásokat is rendelt a kormány” - írja a honvédelmi intézkedési terv készítésének előírásáról a Tanítanék Mozgalom.

©

„Persze azon még nem kellene felháborodni, hogy meg kell határozni, mi a teendő, ha baj van (természeti vagy egyéb katasztrófa, terrorcselekmény stb. esetén): nem árt tudni, hogy kinek mi a feladata, és ilyen feladata nyilván a tanároknak is van. De az iskolák SZMSZ-e tartalmaz természeti katasztrófára, illetve tűz- és bombaveszélyre vonatkozó fejezetet. Akkor most mire fel ez a nagy haddelhadd?” - teszik fel a kérdést állásfoglalásukban.

Hozzáteszik: a minisztérium arra kötelezi az oktatási-nevelési intézmények teljes körét, hogy vegyenek részt a terrorveszélyhelyzetre való felkészülés folyamatában, és segítsék elő, támogassák egy feltételezett válság kezelése során esetlegesen szükségessé váló katonai feladatok végrehajtását.

Mi az a honvédelmi intézkedési terv (HIT)?
Terrorellenes intézkedési terv. Az óvodáknak és az iskoláknak júniusig kell összeírniuk, hogy vészhelyzet esetén milyen intézkedéseket hoznának. Az iskoláknak kiküldött levél szerint a potenciális terrorveszély miatt van rá szükség.

„Ne lepődjön meg senki, az iskolák militarizálására nem ez az első kísérlet - pár hónapja az iskolai lőterek kialakítása volt napirenden, amihez azóta forrásokat is rendelt a kormány” - olvasható a közleményben.

A Tanítanék Mozgalom szerint „egy honvédelmi intézkedési terv önmaga karikatúrájává válik, amennyiben óriási apparátust mozgat meg (a fent említett intézményi katasztrófa-, tűz-, bomba-fenyegetettségi leírása 1-2 oldalas, míg a jelen dokumentum mintája 34 oldalas!!!), miközben a reális veszély mértéke a valóságban kimutathatatlan”.

Kiderült, miért kell honvédelmi tervet készíteni az iskolákban

Egy Nato-kötelezettség miatt kell honvédelmi intézkedési tervet készíteni az iskolákban - mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára vasárnap. Ahogy arról beszámoltunk, terrorellenes intézkedési tervet kér a kormány az óvodáktól és az iskoláktól. Az intézményeknek júniusig kell összeírniuk, hogy vészhelyzet esetén milyen intézkedéseket hoznának. Az iskoláknak kiküldött levél szerint a potenciális terrorveszély miatt van rá szükség.

„Egyébként pedig miért is a pedagógiai végzettségű igazgatók feladata, hogy meghatározzák, mi a teendőjük statárium vagy háború (különleges jogrend) idején? Vannak erre megfelelő szakemberek, ahogy az iskolai tűzvédelmi szabályzatokat is évek óta ilyen szakosodott cégek készítik és ellenőrzik” - teszik fel a kérdést.

„Gyanús, hogy az intézmények többségét egyszerűen belekeverték a HIT létrehozására jogszabály szerint - és logikusan is - valóban kötelezhető, a honvédelem alá tartozó oktatási, nevelési feladatokat is ellátó egyéb intézmények (pl. katonai köznevelési intézmények) közé” - írják, hozzátéve: vagy szándékos hisztériakeltésről van szó.

Kemény hangú állásfoglalás: ez hadüzenet az iskoláknak

"Hadüzenet az iskoláknak" - így értékelte Deák Dániel egyetemi tanár a Civil Közoktatási Platform oldalán megjelent állásfoglalásában azt, hogy a kormány terrorellenes intézkedési tervet kér az iskoláktól. Ahogy arról korábban beszámoltunk, terrorellenes intézkedési tervet kér a kormány az óvodáktól és az iskoláktól. Az intézményeknek júniusig kell összeírniuk, hogy vészhelyzet esetén milyen intézkedéseket hoznának.