szerző:
Eduline

Ismét utcára vonultak az "oktatási rendszerváltásért" tüntető diákok, akikhez az MSZP, a PM, a DK, a Liberálisok és az Együtt közös megmozdulásának résztvevői közül is sokan csatlakoztak. A beszédek után a tömeg a Nemzeti Múzeumhoz vonult át, ahol ismét felolvasták a diákok 12+1 követelését.

Miért tüntettek?
"Veletek együtt, a tömeg erejével fogunk újra kiállni azért, hogy normális körülmények között tanulhassunk és dolgozhassunk a hazánkban. Nem várhat tovább az oktatási rendszerváltás! Vegyük a saját kezünkbe a sorsunkat, és mutassuk meg, hogy nem üldözhetik el a fiatalokat Magyarországról!" - írják a szervezők a tüntetés Facebook-oldalán, ahol konkrét követeléseket nem fogalmaznak meg, de az előző két diáktüntetésen többször elhangzott a Független Diákparlament által összeállított, tizenkét pontos követeléslista. Többek között azt kérik, hogy 

töröljék el a nulladik órákat
ne legyen hosszabb a tanév
ne szorítsák ki az oktatásból a 18 évnél fiatalabbakat
állítsák vissza a 2011-es felsőoktatási felvételi keretszámokat
hozzanak létre névtelen tanárértékelő rendszert, amelynek az eredményei nyilvánosak
legyen szólásszabadság az iskolákban, senkinek ne tiltsák meg a nyilatkozást
az általános iskolákban 25-re, a középiskolákban 30-ra csökkentsék a maximális óraszámot
ne legyen kötelező a szakmai érettségi.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma érdemben nem foglalkozott a követelésekkel. Palkovics László oktatási államtitkár azzal nyugtatta még korábban a diákokat, hogy nyitott kapukat döngetnek, már folyamatban van a Nemzeti alaptanterv felülvizsgálata, készül az új tanterv, Balog Zoltán miniszter pedig a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával (HÖOK) kötött - a szociális ösztöndíjak 40 százalékos emeléséről szóló - megállapodás aláírásakor üzent a tüntetőknek. Azt mondta, "lehet az utcáról kiabálni, vagy berúgni az ajtót, tenni egy javaslatot és lelépni, és lehet a felsőoktatási kerekasztal keretén belül is egyeztetni, ahol mindenki jelen van, akinek szakmai, érdemi mondanivalója van a magyar felsőoktatásról".

A tüntetés után körülbelül százan a Magyar Rádió épületéhez vonultak, onnan az Astorián át a Rákóczi útra, ahol a rendőrök körbezárták a demonstrálókat, és mindenkit igazoltattak.

19:42
Még egyszer a Himnusz

Még egyszer elénekelték a Himnuszt, a tüntetés egyik szervezője azzal zárta a demonstrációt, hogy "szavazni alap, de kevés". "Petőfi büszke lenne rátok, még sírna is, basszus" - tette hozzá, majd arra kérte a résztvevőket, hogy vonuljanak békésen haza.

19:28
Közösen elszavalták a Nemzeti dalt

Az egyik szervező azt mondta, ezzel méltóságteljesen tudják lezárni a tüntetést. A Nemzeti dal elszavalása után a tömeg elkezdett oszlani, ekkor azonban még lejátszották a Szózatot, majd a szervezők arra kérték a résztvevőket, tartsanak egy perc néma csendet. Közben néhányan bejutottak a Múzeumkertbe.

19:20
Megérkeztek a Nemzeti Múzeumhoz

Újra felolvasták a diáktüntetők 12+1 pontját, majd az 1848-as tizenkét pontot. Ezután a tömeg azt kezdte skandálni, hogy "ruszkik, haza".

19:10
A Károly körúton vonult a tömeg

Az Astoriához érve azt skandálták, hogy "gyertek velünk", "semmit rólunk nélkülnk", "mi vagyunk a jövő".

©

18:55
A Deák tér felé közeledett a tömeg

A diáktüntetésekről ismert "szabad ország, szabad egyetem", "szabad ország, szabad oktatás" rigmusokat skandálták.

18:44
Elindulnak a Nemzeti Múzeumhoz

Ezt jelentette be Gyetvai Viktor, aki szerint nem biztos, hogy 1848-ban valóban elszavalták-e a Nemzeti dalt a Nemzeti Múzeumnál, de most odamennek, és együtt elszavalják.

18:40

A következő felszólaló Gyetvai Viktor egyetemista, a Független Diákparlament egyik tagja volt, aki szerint sokan csak a reménytelenséget látják, emiatt külföldre készülnek, "én azt szeretném, hogy lehetőség legyen kimenni, ne kényszer". "Azt a döntést kell meghoznunk, hogy lemondunk-e a hazánkról, hogy élhető oktatásunk legyen-e" - mondta, hozzátéve: diákok tízezreit zárják ki az oktatásból szociális helyzetük, származásuk miatt.

A szervezők lejátszották Máté Péter Ez itt az én hazám című dalát, majd Gyetvai Viktor - Oláh Ibolya Magyarország című dalára - folytatta. "Balog Zoltán miniszter úrral tegnap találkoztunk egy általános iskolában, ahol diákokat tartottak bent ötig, hogy énekeljenek neki. És amikor odamentünk, két órán keresztül azon tanakodtak, hogyan tudnak úgy távozni, hogy ne találkozzanak velünk, hogy ne tudjuk feltenni azt a három kérdést, amit szerettünk volna" - mondta, hozzátéve: "az alap, hogy szavazunk, a demokrácia mindannyiunké".

©

18:20
"Tudja valaki elemezni ezt a mondatot?"

Felidézték, hogy bár az LMP bevitte a diákok követeléseit az oktatási és kulturális bizottság ülésére, azt még csak napirendre sem vették, egy hosszú és nehezen értelmezhető mondattal söpörték le az asztalról. "Tudja valaki elemezni ezt a mondatot? Én nem nagyon, az állítmányt például egyáltalán nem találom" - utaltak az Echo TV hírhedt interjújára, amelyet a Független Diákparlament egyik szóvivőjével készítettek, akit újra és újra felhívásuk egyik mondatának elemzésére utasított a riporter.

18:15
A diákok követelései

Ne korlátozzák az oktatási intézmények, diákok és tanárok szólásszabadságát, ne fenyegessék őket sem formálisan, sem informálisan, töltsék meg tartalommal a diákönkormányzatok működését, semmilyen formában ne növeljék a tanév hosszát, töröljék el a nulladik órát, ne lehessen az oktatásból kirekeszteni a 18 éven aluliakat - sorolták a diákok követeléseit. Néhány plusz követeléssel is kiegészítették a listát, például azt kérik, hogy ne kössék nyelvvizsgához a felvételit.

Jön a feketeleves 2020-tól: több tízezren mondhatnak le az egyetemi felvételiről

Több tízezren szorulhatnak ki a felsőoktatásból 2020-tól, két év múlva ugyanis csak azok kerülhetnek be egyetemre vagy főiskolára, akiknek van legalább egy középfokú nyelvvizsgájuk. Az MTA adatai azt mutatják, a jelentkezők több mint fele még mindig nyelvvizsga nélkül vág neki a felvételinek, az iskolai nyelvoktatás a legtöbb esetben ugyanis nem készíti fel a diákokat a nyelvvizsgára.

18:10
Szólt a Himnusz

A szervezők arra kérték a tüntető diákokat támogató szervezeteket - például az Oktatói Hálózatot, a Tanítanék Mozgalmat, a Történelemtanárok Egyletét, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét -, hogy vonuljanak a színpadra, és énekeljék el együtt a Himnuszt.

18:03
Osztályozták a kormány oktatáspolitikáját

És jó sok egyest adtak - tantárgyanként. "Azt mondják, hogy nem vagyunk méltók a márciusi ifjakhoz. Történelem: egyes. Sem Orbán Viktor, se Balog Zoltán nem mozdult meg, hogy segítsen diákoknak. Testnevelés: egyes" - mondták. Mivel kiforgatták a a sajtóközleményüket, ezért szövegértésből is 1-est adtak, földrajzból is 1-est kapott a kormány, mert máshová írták a tüntetést, mint ahol az volt. A tömeggel együtt azt skandálták, hogy "megbuktak" és "pótvizsga", az egyik felszólaló arra kérte a résztvevőket, hogy emeljék fel telefonjukat, így mutassák meg, mennyien vannak. 

©

18:00
Megvan a tüntetés jelszava

"Ti vagytok napjaink Petőfijei. Az Y generáció felébredt" - mondta a konferanszié, a szavait nagy taps követte.

17:50
"A gyengébben teljesítőket fehúzni kellene, nem megbélyegezni"

"Szeretnék egy olyan világban élni, ahol segítünk egymásnak, és nem félünk segítséget kérni. Sajnos a mai oktatás azt neveli az emberbe: ha segítséget kérsz, ostoba vagy. Pedig összefogással tudunk elérni változásokat. Vallom, hogy a gyengébben teljesítőket felhúzni kellene, nem pedig megbélyegezni" - mondja Nagy Blanka, a Független Diákparlament kecskeméti tagja, aki a mindennapi hősökről beszélt. "Az én hősöm az idegrendszerem, hiszen napi nyolc óra után még képes teljesíteni a különórákon, különböző rendezvényeken. A hősiesség nem kortól, nemtől, identitástól, faji vagy vallási hovatartozástól függ, hősnek lenni elhatározás kérdésre" - tette hozzá. A kecskeméti diák szerint a hős bátor, aki mer nemet mondani a negatív dolgokra.

©

17:43
"Megérdemeljük, hogy meghallgassanak minket"

"Hol vannak a Petőfik, akik kiállnak a változásért? Ti vagytok!" - mondja az első felszólaló, aki szerint némelyek úgy gondolják, "mi csak lázadó, unatkozó gyerekek vagyunk, akik nem akarnak tanulni. Ami ostobaság". Hozzátette: évek óta javaslatokat fogalmaznak meg arról, hogyan lehetne modernebbé, hatékonyabbá tenni az oktatást. "Azt látjuk, hogy több ezer pedagógus hagyja el a pályát, több ezer diák esik ki a rendszerből, de aki benne marad, azt sem készítik fel az életre (...) A jövő mi vagyunk, megérdemeljük, hogy meghallgassanak minket. Ez már nem csak a diákokról és nem csak iskolán belüli problémákról szól" - jelentette ki.

©

"Azt üzenjük tehát mindenkinek, hogy mi, az Y generáció, a jövő vezetői, kézbe vettük az ügyet, és megígérjük a szüleinknek, nagyszüleinknek, hogy rendet teszünk az oktatásban, elvezetjük az országot a 21. századba" - zárta beszédét.

17:39
Még mindig nem hallgatta meg az oktatási kormányzat a követeléseinket

- mondja a Független Diákparlament egyik szóvivője, aki szerint rendhagyó lesz a demonstrációjuk, mert egyszerre emlékeznek meg az 1848-as eseményekről,  "és szó lesz napjaink hőseiről is, akik - nem nagy spoiler - ti vagytok", ugyanis a forradalmak nagy része nem történt volna meg a diákok nélkül.   

17:35
Most még 1848-ról beszélnek

De nemsokára alighanem sorra kerülnek az aktuális ügyek is. A diákok a Nemzeti dallal indítottak, majd az egyik felszólaló felidézte, mi történt 1848-ban.

17:28
Ismét szól a Kozmosz

Az előző két diáktüntetésen is a Kozmosz dalai szóltak, ez a mai megmozdulásra is igaz - most éppen a Világszakadtság címűt hallgatják a beszédekre váró demonstrálók:

látod, nem nyílnak a völgyben a kerti virágok
nincs völgy, nincs fa az ablak előtt
nézed a latyakos téli várost
már hó takará el a Corvintetőt
odakint ez a fura Európa
csendes nagyon, csendes megint
elzúgtak, ahogy szoktak az álmok
szívunk tovább ezek szerint

de úgy lesz, ahogy kell
és nem úgy, ahogy akarták
csak hosszú átmenet
ez a világszakadtság

17:17
Csúszik a kezdés

Úgy tűnik, a diáktüntetés szervezői megvárják, amíg a közös ellenzéki megmozdulásról átvonulók megérkeznek az Andrássy útra, így körülbelül húsz perccel később kezdődik a demonstráció.

©

17:12
A diáktüntetés helyszínére tartanak az ellenzéki megmozdulás résztvevői

A közös ellenzéki - MSZP, PM, DK, Liberálisok, Együtt - megmozdulás után a Fővám térről sokan indultak el a diáktüntetés helyszínére, a tüntetés konferansziéja, Galkó Balázs is arra szólította fel a jelenlévőket, hogy vonuljanak át együtt az Operához.