szerző:
Eduline

Ti is úgy tanultátok, hogy József Attilát elbocsátották a szegedi egyetemről? A Tiszta szívvel és a Születésnapomra című verseinek komoly történetük van, lássuk, hogy az a bizonyos Horger-incidens hogyan vezethető le a versek segítségével.

©

József Attila érzékeny lelkű költő volt és a Szegeden töltött egyetemi évei nagyon megviselték, ahogyan erről már biztosan ti is tanultatok. A költő tehát nehéz körülmények között élt, majd egyik megjelent verse miatt még inkább szorult helyzetbe került.

Tiszta szívvel

Az a bizonyos 1925-ös vers, ami miatt történt az incidens Horger Antal és József Attila között. József Attila életrajza szerint 1925. március 25-én a Szeged című lapban jelent meg először Tiszta szívvel című verse, ami aztán eljutott Horger Antalhoz nyelvész professzorhoz is. A vers mélységesen felháborította a tanárt, ezért március 30-án két tanú jelenlétében magához rendelte a költőt, amit aztán fegyelmi tárgyalás követett volna.

A kimaradt fegyelmi tárgyalás

Zelena András irodalomtörténész egy előadásában azt nyilatkozta, egyetlen levéltári kutatás sem erősíti meg azt, hogy bármilyen fegyelmi tárgyalás utasította volna el József Attilát az egyetemről. Az irodalomtörténészek úgy gondolják, hogy a költő folytathatta volna tanulmányait, ha lett volna hozzá kedve - írja a szegedma.hu.

Négy dolog, amit biztosan nem tudtál Petőfi Sándorról

Pontosabban Petőfi Sándor családjáról. Tudtátok például, hogy Andersen világhírű meséi először Szendrey Júlia fordításában jelentek meg nyomtatásban Magyarországon? Vagy hogy Petőfi halála után Szendrey hozzáment ugyan Horvát Árpád történészhez, de annyira megromlott a kapcsolatuk, hogy külön lakásba költözött? És miért tudunk olyan keveset Petőfi fiáról?

Születésnapomra

A magyarórákon szintén gyakran elhangzó Születésnapomra című vers kimondottan a konfliktushoz kapcsolódik. Ahogy József Attila is írta, „mert Szegeden eltanácsolt az egyetem fura ura”, aztán Horger Antalról is szól:

Ha örül Horger Antal úr,
hogy költőnk nem nyelvtant tanul,
sekély
e kéj –

Ezzel tehát József Attila azt erősíti, hogy valóban eltanácsolta az egyetem, de az is lehet, az előbbiekre támaszkodva, hogy sértettségét fogalmazta meg soraiban. Ugyanis az életrajz szerint Horger fenyegetését József Attila nemcsak életre szóló sérelemként élte meg, hanem olyan, a hivatal súlyát maga mögött tudó tiltásként is, ami örökre elzárja előle a pedagógusi pályát Magyarországon.

Három meglepő dolog, amit biztosan nem tudtatok a legnagyobb magyar költőkről

Ki volt Radnóti Miklós első szerelme? Hogyan nem lett Petőfi Sándorné Prielle Kornéliából? Miért nem tetszett Babits Mihálynak Csinszka? Amit irodalomórán nem tanítanak. Radnóti és a német gépírókisasszony Radnóti Miklós és a néhány éve elhunyt Gyarmati Fanni szerelme legendás, de azt már kevesebben tudják, hogy amikor Radnóti egy csehországi textilipari főiskolára járt, megismerkedett egy német gépírókisasszonnyal.