szerző:
Eduline

A Technológiai Oktatásért Alapítvány fő projektje, a Skool kétéves fennállása során azon dolgozott, hogy a társadalmi beidegződések miatt az informatikai pályáról kiszorult lányokon segítsen. A projekt szülinapjára hagyták a bejelentést, hogy az alapítvány a lányok után a tanárokra koncentrál, és több száz magyarországi tanár képzését kezdi meg a KódGarázs és a Telekom együttműködésével.

©

A cél, hogy olyan élményalapú oktatási módszerekkel tudják a tanárok tanítani az informatikát, ami eredményesebb, mint a most rendelkezésre álló technikák.

A program az általános iskolákban tanító matek-, fizika- és informatika tanárokat célozza elsősorban, akik közül már közel 250-en töltötték ki az első kört jelentő kérdőíveket. Mint megtudtuk, a jelentkezőknek eddig mindössze töredéke budapesti, és szerencsére komolyabb géppark sem kell a módszer alkalmazásához, hiszen a fejlesztés alatt álló programok akár egy lassabb masinán is futnak.

1000 lányt tanított meg programozni a Skool
Évente nagyjából 500 lány választja az informatikát, amikor főiskolára jelentkezik, ezért is komoly eredmény, hogy a Skool két év alatt 1000 lányt tanított meg programozni. Bár a nők összességében elég nagy fölényben vannak a férfiakhoz képest a felsőoktatásban, informatikai és mérnöki területen komolyan alulreprezentáltak. A Skool 8 és 18 éves lányokat oktat, akiket játékos formában tanítanak kódolni (a Sracth nevű programmal), és az IT cégeket is bemutatják nekik. A szervezet olyan vállalatokkal működik együtt, mint a Facebook vagy a Google.

 

Ősszel dolgozzák ki a képzési tervet, a megfelelő programot pedig a Telekom és a KódGarázs fogja elkészíteni, hogy januárban már élesben teszteljék az első szerencsés iskolákban. A szélesebb körű elterjedésre 2017 nyarától látnak lehetőséget a szervezők.

A digitális oktatást minél fiatalabb korban érdemes elkezdeni, mivel ekkor még nyilván mindenki fogékonyabb rá. Már ma is komoly hátrány, ha valaki nem készségszinten használja például a Google-t, de mire a mai iskolások munkát keresnek, valószínűleg már létszükség lesz az ilyen tudás. A program célja ezért nem is az, hogy mindenkiből programozót faragjon, hanem inkább egy alaptudás átadása, ami később használható a mindennapok során.