szerző:
eduline/mti

"Fontos, hogy egységes tankönyvekből tanuljanak a diákok, így sem az iskolaváltásnál, sem a felvételinél nem okozhat problémát az eltérő ismeretanyag" - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán.

©

Az egységes tananyag segítség a hátrányos helyzetű diákoknak is, akiket a leszakadás veszélye fenyeget. Fontos az érettségi miatt is, hiszen a záróvizsgát tevők körülbelül azonos tudásanyaggal állhatnak a tanárok előtt - tette hozzá az államtitkár, aki szerint fontos, hogy egységes tankönyvekből tanuljanak a diákok.

Elmondta, hogy 12,5 millió tankönyvet szállítottak az oktatási intézményekbe, ezek közül 8,5 millió új, az állam által kifejlesztett, míg 4 millió a különböző cégektől beszerzett tankönyv.

Az elkövetkező években 900 új taneszközt fejleszt az állam; ezek között szerepelnek tankönyvek, munkafüzetek, segédanyagok és digitális anyagok - derült ki a műsorból.

Ablakon kidobott pénz a kölcsöntankönyvekre szánt 5-6 milliárd forint?

A 9. évfolyamig nem kell fizetni a tankönyvekért, a harmadik osztálytól ez azonban valójában azt jelenti, hogy a diákok csak egy tanévre kapják kölcsön a könyveket, azokat a tanév végén vissza kell adniuk. Vannak szülők, akik inkább úgy döntenek, megveszik a könyveket.