szerző:
Eduline

A tankerületek átszabásával kevesebb, de már kipróbált igazgatókkal kezdi meg a Klik a következő tanévet. Akadnak azonban olyanok, akik úgy maradnak vezető pozícióban, hogy korábbi munkájuk során nem volt maradéktalanul békés a viszony az iskolákkal: igazgatóváltások, iskolabezárások és megkérdőjelezhető vizsgálatok jellemzik az általuk irányított tankerületeket.

Pölöskei Gábornéék a "megreforámált" kis Klikek élére inkább az eddigi vezetőket nevezték ki.
©

Az országos központot nem számítva 58 tankerülettel indul a következő tanév, ezek közül 51-ben olyan tankerületi vezetők kerülnek kinevezésre, akik korábban is vezető pozíciót töltöttek be.

Ilyen az a Szombathelyen dolgozó Fodor István, aki maradt a helyi tankerület élén, az átalakítások következtében az irányítása alá került a körmendi, szentgothárdi és a vasvári körzet is. Szombathelyen történhetett meg, hogy egy szaktanár pénzért elállt az egyesek kiosztásától, amennyiben valaki nem készült el egy feladattal. Ezzel azok előnybe kerültek, akik fizetni tudtak, a többiek mind megkapták az elégtelenjüket a Savaria szakiskolában. A Klik lefolytatott egy vizsgálatot a tanárral szemben, akit végül nem ért büntetés, bár "kifogásolhatónak" tartották a módszereit.

Szintén Fodor alatt történt, hogy nem sikerült új igazgatót találni a Gothárd Jenő Általános Iskola élére, mindkét jelöltet elutasították, majd megbízott igazgatót jelöltek ki.

A zalaegerszegi kerülethez tartozó Hegyhátszentjakabon iskolabezárás miatt alakult ki vita, ahol bár alacsony létszámú iskola működik, de a helyiek a jó színvonal miatt megtartanák az intézményt. Itt Kajári Attila lett a vezető, aki korábban az iskolabezárás oldalán foglalt állást.

Szigetszentmiklóson maradt az a Dr. Pálos Annamária, akinek a tankerületében az egyik iskola megfelelő végzettség nélkül alkalmazta Galántai Tamást, az ELTE TÓK Hallgatói Önkormányzatának korábbi elnökét, aki a tudott a gólyatábori erőszakot elkövető K. Szilárd erőszakos múltjáról, mégis lehetővé tette, hogy a táborban dolgozzon. Bár Galántai papírjait nem a Kliknek, hanem az iskolának kell ellenőriznie, jelenlegi információink szerint mégsem tettek feljelentést a korábbi hökössel szemben, mikor kiderült az eset.

Kamuzott és gyerekekre vigyázott a gólyatábori nemi erőszak után eltiltott HÖK-elnök

Galántai Tamás munkát keresett, miután kitiltották az ELTE Tanító- és Óvóképző Karról, ennek érdekében még egy diplomát is bekamuzhatott, hogy napközis gyerekekre vigyázhasson. Galántai a 2014-es gólyatábori nemi erőszak után kialakult botrányban vált ismertté, HÖK-elnökként tudott K.

Székesfehérváron az a Török Szabolcs maradhat, aki nagy vitában áll a Vízivárosi Általános Iskola bezárása és integrációja miatt a szülőkkel és az iskola tanáraival. Az új tanévet még megkezdi az iskola, de nem végleges a sorsa.

Olyan döntések is születtek azonban, ahol problémás vezetőket váltottak le. Dunaújvárosban nem folytathatta az a Moravecz Attila, aki a tavaszi tanártüntetések hatására összehívott tankerületi fórumon teljesen elvesztette az irányítást és a tanárok maguk alakították a napirendet, helyette Gózonyné Szekeres Ildikó folytatja, aki a martonvásári kerületben volt vezető.

Kecskeméten nagy botrányt kavart korábban a Bányai Júlia Gimnázium igazgatóválasztása. A helyiek nyomására végül maradhatott a korábbi igazgató, de a Kliket a jövőben már nem Györgyiné dr. Koncz Judit képviseli, hanem a teljesen új vezetőként érkező Zsámboki Anna.

Vége a kecskeméti botránynak, a Klik kinevezte a régi igazgatót

Pénteken megkapta a kinevezését Lukács Lajos, a Bányai Júlia Gimnázium korábbi igazgatója, akiért diákok és szülők is tüntettek. Hivatalossá vált: maradhat Lukács Lajos a kecskeméti középiskola igazgatója - írja a Népszabadság. Lukács megbízatása tavaly tavasszal lejárt, ám a kecskeméti képviselőtestület fideszes többsége tartózkodott a szavazáson. Emiatt egy újabb kört írtak ki, amin már voltak ellenjelöltek.

Sorozatunk második részében további tankerületeket veszünk sorra.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!