szerző:
Eduline

Gyökeresen átalakítaná a szakképzési centrumok struktúráját, ha valóban bevezetnék a kancellári rendszert – véli a Pedagógusok Szakszervezete.

Képünk illusztráció
©

A szakképzési centrumok kancellári rendszerének kialakításáról szóló javaslat társadalmi egyeztetés nélkül került fel a parlament honlapjára, ráadásul a hosszú hétvége előtt, október 31-én, a késő esti órákban – írja közleményében a Pedagógusok Szakszervezete, amely azt kéri az innovációs tárcától és a kormánytól, hogy dolgozzák át a törvényjavaslatot.

A szakszervezet - amely szerint a kancellári rendszer bevezetése példa nélküli változtatást jelentene - részletes véleményét november 7-én küldte el a minisztériumnak. „A szakképzéssel foglalkozó iskolákba olyan felelős vezető (kancellár) kerülne, akinek végzettsége és szakmai tapasztalata nem felel meg sem a nemzeti köznevelési, sem a szakképzési, sem az államháztartási törvény jelenleg érvényes előírásainak. A kancellár a tervezet értelmében hatásköröket vonna el a köznevelési intézmény vezetőjétől és gazdasági vezetőjétől" - írják, hozzátéve: a javaslat nem támasztja alá tényekkel, miért kell átalakítani a szakképzési centrumok gazdálkodását ilyen radikálisan.

A Pedagógusok Szakszervezete szerint számolni kell azzal a kockázattal, hogy a változással megszakadna "az a szerves fejlődés, konszolidáció", amely kialakult a szakképzési intézmények többszöri fenntartóváltása után, „ráadásul beiskolázási időszakban bizonytalanítanák el az iskolák vezetőit, pedagógusait, a szülőket és a diákokat, ami senkinek sem lehet érdeke”.

Kancellárokat küldenének a szaképzési centrumokba is?

A szakképzésben is kancellárok felelnek majd az intézmények gazdálkodásáért egy új törvényjavaslat szerint. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a benyújtó, mivel ezt a területet elvették az oktatást irányító tárcától. Úgy fogalmaz az indoklásban, hogy „a felsőoktatási intézményekben már jól működő intézmény mintájára" tervezik ezt a lépést - írja a hvg.hu.