szerző:
Eduline

A tisztújítást hosszú időn át tartó olyan feszültség előzte meg, amely már veszélyeztette a PDSZ hatékony működését - ezzel indokolta a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmánya, miért hívták vissza az elnöki posztról Mendrey Lászlót.

Mendrey László Hoffmann Rózsa akkori oktatási államtitkárral. Komoly harcaik voltak
©

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a PDSZ április 14-én megtartott rendkívüli tisztújító kongresszusa döntött Mendrey László elnöki tisztségből való visszahívásáról, valamint az Országos Választmány visszahívásáról is.

„A tisztújítást hosszú időn át tartó olyan feszültség előzte meg, amely már veszélyeztette a PDSZ hatékony működését. Az ellentétek elsősorban a két kongresszus közötti időtartam legfontosabb döntéshozó szerve, az Országos Választmány tagjainak többsége és a PDSZ elnöke között keletkeztek, melynek során az elnök vezetési módszereit és szaktudását érte a legtöbb kritika” – írja a PDSZ országos választmánya az Eduline-nak eljuttatott háttéranyagban, amelyben arra is kitérnek, hogy „a lemondott tisztségviselők sokáig hittek abban, hogy véleményük hatására változásokra kerülhet sor, és igyekeztek a szervezeten belül tartani a feszültséget”.

Végül az Országos Választmány 14 tagja közül 9 fő, az 5 tagú Felügyelő Bizottságból pedig minden tag lemondott

„A hasonló döntések mindig kockázatosak, és nem születnek könnyen. Különösen akkor, ha a visszahívott vezető a szervezet alapítójaként elévülhetetlen érdemeket szerzett jelen esetben a PDSZ létrejöttében, és „média-arcaként” ismert személynek számít. Mindennek ellenére az illetékes testületek a változás mellett döntöttek, elsősorban azért, hogy lendületet adjanak a PDSZ-nek egy olyan korszakban, amikor a politikai helyzet különösen indokolttá teszi a fékek és ellensúlyok egyik fontos elemének, a szakszervezeteknek minél hatékonyabb működését” – írják.

Be kell vallanom, kicsit elfáradtam: megszólalt a PDSZ távozó elnöke

Úgy gondolom, az elmúlt években sok mindent tettem az oktatásügy érdekében, be kell vallanom, kicsit elfáradtam. De sok feladat van még, ezek megoldása a PDSZ új vezetésére vár - mondta Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) volt elnöke a Népszavának.