Miért sok az elhízott gyerek az Egyesült Államokban, és miért kevés Franciaországban?
Közhely, hogy rengeteg amerikai túlsúlyos, és az is, hogy a franciák egészségesen táplálkoznak. Az egész persze már iskolában kezdődik, ezért a Quartz összehasonlította egy átlagos New York-i kisdiák menzás ebédjét egy párizsi diákéval.
A portál szerint az amerikai gyerekeknek eleve nem jut elég idő az étkezésre, így kizárt, hogy minőségi főtt ételt ehessenek, ráadásul nem is túl változatos, amit a tengerentúli menzákon felszolgálnak.
Egy táblázatban szedték össze a heti menüket New Yorkban és Párizsban. A hétfő egyből erősen indul: a párizsi diákok friss kenyeret esznek sertéskarajt dijoni mártással, pulykasonkát, krumplipürét, ementálit és almát. Ezzel szemben az amerikai kölykök sajttal töltött kenyeret, marinara szósszal és spenóttal.
Az amerikai tányérokon gyakori vendég még a sajtos makaróni és a pizza, ilyenek a párizsi menzákon nincsenek. Bár azért tegyük hozzá, hogy New Yorkban is próbálkoznak a zöldségekkel.