szerző:
TK

Miközben szakmabeliek és magánemberek mindmáig heves vitákat folytatnak a 2010-ben Stockholmban megnyílt Egalia óvoda...

©

Miközben szakmabeliek és magánemberek mindmáig heves vitákat folytatnak a 2010-ben Stockholmban megnyílt Egalia óvoda nemi sztereotípiák megszüntetését célzó nevelési módszereit illetően, a svéd politika továbbra is támogatja az ilyen irányú pedagógiai törekvéseket - írja a Die Zeit.

Az országban 2008 óta kereken 12 millió eurót költöttek arra, hogy elősegítsék a hagyományos nemi szerepek közötti határok lebontását az iskolai és óvodai nevelés során.

Egyes politikusok egyenesen azt követelik, hogy minden óvodában legyen egy „nemi pedagógus”, aki ellenőrzi, hogy a nevelők hogyan alkalmazzák a nemek közötti egyenjogúság elvét a gyakorlatban.

Bár a viták még korántsem zárultak le, az Egalia pedagógiai módszerei más intézményekben is visszhangra találtak. Egy általános iskolában például a játékszerek közül kidobták a kisautókat, mert a fiúk sokkal szívesebben játszottak velük, mint amennyire azt a tanítók megfelelőnek tartották.

Egy másik intézményben pedig azzal az indokkal szüntették meg a szabad játék lehetőségét, hogy a gyerekek ilyenkor hajlamosak visszatérni a hagyományos szerepekhez, mi több, a csoportban a hierarchia és a kirekesztés megjelenik.

Mivel a gyerekek nemi sztereotípiamentes nevelésének elve számos szülő körében is nagy népszerűségnek örvend, a gyermekeknek szóló termékeket forgalmazó cégek is igyekeznek meglovagolni a trendet. Az egyik ruházati márka újabban például már nem választja szét áruházaiban a fiú és lány ruházati osztályt, egy játékkatalógusban pedig a kistraktort farmerruhás kislányok vezetik, miközben Pókember-jelmezes kisfiúk rózsaszín babakocsit tologatnak. A témáról bővebben itt olvashattok.