szerző:
eduline/mti

Korábban híre ment, hogy az ukrán kormány háttrébe szorítja a kisebbségek nyelveit, de az uniós biztos szerint ez nincs így.

A nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek jogait, ideértve a nyelvhasználathoz és az oktatáshoz fűződő jogaikat is, az emberi jogi párbeszéd és a Társulási Tanács keretében is megtárgyalta az EU és Ukrajna - tájékoztatta Bocskor Andrea magyar EP-poltikiust Johannes Hahn, az európai szomszédságpolitikáért és a csatlakozási tárgyalásokért felelős biztosa.

Nemzetközi megállapodás köti tehát Ukrajnát: az ország 2014 óta átfogó és ambiciózus reformprogramot hajt végre, amely az oktatási rendszerre is kiterjed. Az ukrán Oktatási Minisztérium munkacsoportot hozott létre, amelynek feladata annak biztosítása, hogy az ukrán nyelv mint államnyelv előtérbe helyezése együtt járjon a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek azon jogának biztosításával, hogy anyanyelvükön tanulhassanak az oktatási rendszerben - hangsúlyozta Hahn.

Bocskor Andrea szerint azonban veszélyben van a kisebbségeknek anyanyelvük használatát biztosító nyelvtörvény.

Korábban megjelent cikkeink szerint azonban inkább a tanárhiány okozza a legnagyobb gondot a magyarnyelvű oktatásban:

Megszűnhet a magyar nyelvű oktatás Kárpátalján

Megroppant Ukrajna gazdasága, ami a közszférában dolgozók fizetésére is hatással volt. Egy kezdő tanári fizetés havonta 25 ezer forintnak felel meg, ezért sorra hagyják el az iskolákat a tanárok, közülük a magyar nyelvű tanárok pótlása szinte megoldhatatlan, ez veszélyezteti magyar közösségek fennmaradását is.