szerző:
Eduline

A Homo sapiens 200 ezer éve él a földön, ám távolról sem biztos, hogy ennyit kell visszautaznunk, hogy a mai világunkba is beilleszkedni képest embert találjunk.

Az emberiség történelme és fejlődése kapcsán már biztos megfogalmazódott benned is a kérdés, hogy mennyire hasonlítunk elődeinkhez, ők mennyire tudnának beilleszkedni a mai világunkba. A Kurtzgesagt friss animált videójában jár utána a kérdésnek.

Bár sokan tudják, hogy a Homo sapiens legkorábban 200 ezer éve jelenhetett meg önálló fajként, ám sokáig más eltérő fejlődési szakaszban lévő emberrel kellett ekkor osztoznia még a bolygón, közülük a legismertebbek a robusztus neandervölgyiek voltak. Azonban volt olyan időszak, mikor egyszerre 5-6 Homo-családba tartozó ember élt a földön. Végül a többiek ismeretlen eredetű kihalásával váltunk egyeduralkodóvá.

Fogadjunk, hogy nem találjátok ki, hány ember élt a történelem során

Ma 7,4 milliárd ember él a Földön, de vajon eddig hány halt meg? Nyugi, ezt is kiszámolták már.

Ez viszont még mindig nem jelenti, hogy őseink egyenlőek lettek volna velünk: sokkal erőteljesebbek, ellenben társas kapcsolatokban kevésbé kiműveltek voltak. Ha nekünk kellene visszatérni az ő korukba, sokkal nehezebb dolgunk adódna, ám nekik meg a beilleszkedéssel és nyelvvel lennének nagyobb problémáik. Minden további részletre fény derül a videóból - érdemes bekapcsolni a magyar feliratozást.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!