szerző:
Eduline

Sok mindent elárul az oktatásról a McDonald's hirdetése, amelyet a Facebookon szúrtunk ki.

"Eredeti szakmám tanítónő, ezért nekem különösen fontos a Meki oktatási rendszere. Itt olyan kezdeti, majd folyamatos segítséget kapunk a tanuláshoz, ami hazánkban egyedülálló és példamutató. A Mekiben is hamar kijött a tanári vénám, mára barista oktató vált belőlem" - olvasható az étteremlánc hirdetésében, amelyben egyik dolgozójuk mondja el véleményét munkahelyéről.

Arról nem szól a fáma, hogy a hirdetésben szereplő tanítónő miért döntött úgy, hogy az iskola helyett a gyorsétteremláncnál helyezkedik el - az azonban biztos, hogy ha a kezdő pedagógusok bértábláját nézzük, anyagilag nem járt rosszul.

Rosszabbul keresnek a kezdő tanítók, mint a kezdő gyorséttermi dolgozók

A Pénzcentrum még tavaly nyáron szúrta ki az egyik McDonald's kirakatában azt a plakátot, amely szerint nyolc órában a garantált bér nettó 120 ezer forint, a teljes juttatási csomag pedig nettó 136 ezer forint. A saját egységekkel és franchise-rendszerben is működő lánc egy másik étterme nettó 160 ezer forintos, éjszakai műszakok vállalásával együtt nettó 225 ezer forintos bért kínált. Ezek a kezdő bérek, új belépőkre vonatkoznak, előrelépés esetén emelkedhetnek .

Ehhez képest egy főiskolai végzettségű pályakezdő tanító - aki diplomája megszerzése után "gyakornok" pozícióba kerül - még a választás előtt bejelentett, a kezdő pedagógusok egy részére vonatkozó béremelés után is csak bruttó 200 ezer forintot keres.

A komány azután döntött a béremelésről, hogy kiderült: 2018 januárjától megközelítőleg ugyanazt a bruttó 180 ezer forint körüli összeget keresi az, akinek középfokú iskolai végzettsége van – tehát az idén is megemelt garantált bérminimum vonatkozik rá –, mint egy főiskolai végzettségű kezdő pedagógus.

Fizetésemelést kap a kezdő pedagógusok egy része, itt vannak a részletek

Még a választás előtt több pénzt ad saját költségvetése terhére a Klebelsberg Központ (KK) a főiskolai végzettségű kezdő pedagógusoknak - írja a Magyar Nemzet. A Magyar Nemzet azt írja, a választás előtti béremelés már csak azért sem meglepő, mert a kormány egy korábbi belső mérése szerint is egyre többen vannak, akik szerint szükség lenne a pedagógusi fizetések további rendezésére.

Többet keres egy pályakezdő buszsofőr, mint egy egyetemi oktató

Magyarországon egy egyetemi adjunktus majdnem annyit keres, mint egy kezdő eladó az ALDI-ban, de a BKK-nál egy kezdő buszsofőrnek is bőven megvan a nettó 200, ami 10 év egyetemi oktatás is nehezen jön össze - írja az Index.