szerző:
Eduline

Eddig rendhagyónak számító tiltakozási formát vet be a Tanítanék Mozgalom szerdán, és polgári engedetlenség keretében munkabeszüntetést szervez. Mindent összeszedtünk, amit tudni kell a holnapi akcióról annak, aki részt vesz benne, és annak is, aki nem.

©

Szerdán tiltakozásképp sok tanár és diák függeszti fel az oktatás rendes menetét reggel 8 és 9 óra között, hogy a közoktatás rendszerszintű átalakításáért tiltakozzanak.

Ezt sokan mások is észlelni fogják, ugyanis a résztvevők sok helyen az iskolák előtt fognak tiltakozni. Egyes helyeken élőlánc lesz diákokkal, szülőkkel, máshol azonban szemetet szednek, vagy hasonló közérdekű munkákat végeznek majd egy órán át a tantermi oktatás helyett.

Nemrég több zalaegerszegi intézményvezető tiltakozott a tiltakozás ellen. Elvben ugyan az igazgatók az oktatók felettesei, a helyzet ugyanakkor az, hogy amit a Tanítanék Csoport bejelentett, az egy polgári engedetlenség, aminek a lényege a szabályok ideiglenes megszegése, békésen. Épp ezért senkinek sem kell engedélyt kérni a részvételhez az intézményvezetőtől, vagy a tankerülettől.

Kapcsolódó cikkek

100-nál is több iskola csatlakozik a tiltakozáshoz

Mi a teendő a polgári engedetlenség alatt?

Zalaegerszegi igazgatók Palkovics mellett

Az egyetemeken kockás inges nap lehet a szerda

A törvény szerint a tanárokat komoly retorziók is érhetik, ha nem tartanak meg egy órát, erre már több jogász is felhívta a figyelmet. Az azonban nehezen képzelhető el, hogy bárkit komolyan meghurcoljanak akkor, ha több ezren, több tízezren teszik ugyanazt. Az pedig, hogy emiatt bárkit eltávolítsanak az állásából, végképp elképzelhetetlen.

A diákoknak érdemes a tanárokkal beszélni, ha tiltakozni akarnak, ugyanis ha az oktató nem ért egyet a dologgal, úgy igazolatlant írhat be. Ettől persze még mindnki részt vehet benne, de azt már nektek kell eldönteni, hogy belefér-e az igazolatlan hiányzás. Sok helyen azonban a tanárok a diákokkal egyetértésben fognak tüntetni.

Ha a szerdai akció sem hoz érdemi változást - ez nyilván a résztvevők számától is függ -, úgy a nyilatkozatok alapján a Tanítanék jövőhétre már egy 2 órás engedetlenséget hirdet meg, azután 3 órást, és így tovább. Így elvileg lehetséges, hogy a tanév végére komoly sztrájkhullámok söpörnek végig a közoktatáson.

Márpedig a megállapodás a kormányzat és a tiltakozók közt nem halad valami jól. Rétvári Bence nemrég bejelentette a Klik megszüntetését, ami az egyik fő követelés volt, ám mivel erre még konkrét tervek nem léteznek, és az állami fenntartáshoz így is, úgy is ragaszkodik a kormány, ezt csak "márkanévcsereként" értékelik a tiltakozók.

A Tanítanék Mozgalom mindenkit - nem csak az oktatásban - szolidaritásra, csatlakozásra szólít fel. Az eseményről szóló részletes kátét itt olvashatjátok.