szerző:
eduline/mti

Oktatásról szóló vitanapot kezdeményezett az MSZP, teljes letámadást intéztek Palkovics László oktatási államtitkár felé a köznevelési törvény öt évéről, aki igyekszik állni a sarat.

A szocialisták részéről az egykori oktatási miniszter, Hiller István mintha a kisebbik rosszról beszélt volna a parlamenti oktatási vitanapot indító beszédében: a köznevelési "törvény iránya rossz, a megvalósítása csapnivaló". A logikai csavart ki is bontotta: szerinte a kormány intézkedései miatt, aki szegény családba született, nehezen szerzi meg a tudást, a vagyonos családból származók pedig az iskolarendszeren kívülről, sok esetben külföldön szerzik meg a modern, versenyképes tudást.

Kitért Lázár János miniszter egyházi iskolákkal kapcsolatos kijelentéseire is, szerinte 1896-ban az egyház és az állam szétválasztásával végérvényesen lezárult a középkor Magyarországon, nem oda kellene vissza jutni - tette hozzá. Hillerhez csatlakozott  Kunhalmi Ágnes: az Országgyűlés kulturális bizottságának szocialista alelnöke a miniszter nyilatkozatával kapcsolatban azt mondta, a magyar közoktatás célja, hogy írni-olvasni tanítsa meg a gyerekeket, ne imádkozni.

Fotó: ennyi képviselőt érdekel a közoktatási vitanap a Parlamentben

Oktatási vitanapot tartanak ma a Parlamentben, mérsékelt érdeklődés mellett.

Az MSZP felvetette a tankötelezettségi visszaállítását 18 éves korra, valamint ígéretet tett a 2018-as esetleges kormányváltást követően az - jelenleg csak államtitkári szinten létező - Oktatási Minisztérium visszaállítására is. Az alaptanterv lazítását, valamint a digitális és nyelvi oktatás erősítését kérte Kunhalmi a kormánytól.

Palkovics László nem feltétlen a szocialisták által felvetett problémákra válaszolt, inkább csak a sikeresnek tekintett területeket említette válaszában. Úgy látja, hogy az új Nemzeti Alaptanterv is összetett munka eredménye lesz szakértők és számos oktatási szereplő bevonásával. Szerinte a tankönyvpiacon az árak megfelelőek, valamint széles a választék. A szakgimnáziumokkal kapcsolatban kijelentette, hogy szakképesítéssel is erős az elhelyezkedési lehetőség, és a képzés megtérülése szerinte jó mind az egyén, mind a közösség szempontjából.

A szocialisták elhangzó kritikáját követően cáfolta, hogy a kormány ne foglalkozna a szegregációval. Az Európai Unió által a romák súlyos szegregációja miatt kilátásba helyezett kötelezettségszegési eljárás szerinte valószínűleg nem fog elindulni Magyarországgal szemben.

Palkovics mellett felszólalt Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára, aki a tanárok 50 százalékos béremelését, az ingyenes tankönyvet és iskolai étkezést hangsúlyozta. A Fidesz teljesen makulátlannak tartja az oktatási rendszert, délelőtti közleményük a maga nemében is gyöngyszem - érdemes elolvasni:

Ki nem találnátok, mit gondol a Fidesz az oktatásról

A Fidesz-frakció szóvivője szerint már nincs probléma az oktatásban, "nyugalom van", ezért kérdéses, hogy van-e alapja a keddi oktatási vitanapnak a parlamentben. A tankötelezettség korhatárának leszállítását is megvédte. Halász János a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában az MSZP által kezdeményezett és a másik két ellenzéki frakció által is támogatott politikai vitával kapcsolatban felvetette, hogy annak "van-e most alapja".