Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Ha tudni akarod, mit gondol a kormány az oktatásról, ezt olvasd el

3

A mai magyar állam meggyőződése, hogy az oktatás legfontosabb szereplői az egyházi fenntartású intézmények - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Mezőtúron, a református kollégium felújított ókönyvtárának átadásán.

Forrás: Túry Gergely

Lázár János azt mondta: munkájuk során különös jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy támogatni tudják az egyházi intézményeket. Nagy megtiszteltetés, hogy Mezőtúron is hozzájárulhattak a református kollégium működéséhez - hangoztatta.

hirdetés
hirdetés

A tárcavezető két "tartópillért" nevezett meg. A kormány meggyőződése szerint a legtöbb, amit egy diáknak adni lehet, hogy jó keresztényt, illetve keresztyént és jó magyart nevelnek belőle. Úgy fogalmazott: "ami ezen túl van, az vitatható, megkérdőjelezhető", és nem tudni, kiállja-e a következő évszázadok próbáját.

A kabinet ehhez a nevelési elvhez remél szövetségest a történelmi egyházakban, ennek rendeli alá az új nemzeti alaptantervet és a magyar oktatáspolitika megszervezését - szögezte le Lázár János, hozzátéve: a két pillér garantálja, hogy ami ezer éven át megtartotta az országot, az a következő évtizedekben, évszázadokban is megtartja.

A miniszter a magyar nemzeti jövő egyik legfontosabb zálogának nevezte az egyházi oktatási intézményeket, kiemelve, hogy minden ilyen iskola fejlődési törekvését támogatják. A nemzet jövője és a történelmi egyházak oktatási rendszere elválaszthatatlan egymástól - mondta a tárcavezető, megjegyezve, hogy az elmúlt ezer év tapasztalata alapján a nemzet az egyházi oktatási intézményeken keresztül erősödik.

Lázár János szerint fontos, hogy ne az határozza meg egy gyermek életét, milyen anyagi körülmények közé születik, hanem az, hogy milyenek a képességei. Közlése szerint az összes magyar református iskola ennek szellemiségében tevékenykedik, egyik legfontosabb küldetésének tekinti, hogy mindenkit tudáshoz és így lehetőségekhez juttasson. Ezért érdemel köszönetet és támogatást a mezőtúri tantestület az elmúlt évtizedekben végzett munkájáért - hangsúlyozta a miniszter, hozzáfűzve: a jövőben is szeretnének nagyvonalú támogatói maradni az iskolának.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (3)

Anna117

Vissza a középkorba. Az egyházi iskola a legnagyobb szegregáló, a legkevésbé szolgálja a szerényebb körülmények közé született gyermekek lehetőséghez jutását. Nem demokratikus állam az, ahol vallás szerint válogatnak. Nem kellene mindnyájunk adójából a legszegregálóbb vallási iskolákat támogatni nagyobb mértékben, mint az állami iskolákat. Pedig most ez történik. Közben a jó keresztyén református szívből gyűlöli a jó keresztény katolikust és viszont, mert ilyenek mind...közben felsőbbrendűnek hiszik magukat. Hamis minden szó, csak vizet prédikálnak de bort isznak. Nem is értik a lényeget, nem is akarják. A vallás ennek a világnak a mételye.

nem-ek

Mi lesz azokkal az iskolákkal,amelyek nem egyházi iskolaként működnek? Ők egy fillért sem kapnak támogatásként ezentúl?!Persze eddig sem sokat, hiszen 4 évre volt szükség,míg 2db tanterem festését engedélyezték, lehet ezután egyet sem fognak...
Természetesen itt is van hittan oktatás! Mi van azokkal ,akik nem vallásosak, nem hívők s nem akarnak azzá lenni? Volt már ilyen a történelemben, az másik diktatúra volt....

Emlékeztetek: amikor még nem az ő országukban, hanem abban a Magyar Köztársaságban éltünk, amelynek volt alkotmánya, alkotmánybírósági határozat szólt arról, hogy az állam/önkormányzat alapvető kötelessége a világnézetileg semleges oktatásról való gondoskodás oly módon, hogy azt mindenki elérhesse, aki igényt tart rá.

A mai államnak meggyőződése, hogy ezt a közérdekű kötelességét sem kell teljesítenie.

http://gepnarancs.hu/2016/11/a-nemzetikereszteny-kurzusrol/

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X