szerző:
Eduline

"Az oktatás területén mintha mégis adós lenne - talán önmaga számára is - a tőle megszokott, elvárt professzionális koncepcióval és cselekvéssel" - ezt mondta a kormány oktatáspolitikájáról Lázár János volt kancelláriaminiszter.

©

Lázár János volt kancelláriaminiszter, aki Makón, a Csongrádi Református Egyházmegye oktatási intézményeiben dolgozó pedagógusok számára rendezett találkozón bírálta a kormányzat oktatáspolitikáját. A beszéd egy része Lázár János Facebook oldalára került fel - írja a hvg.hu.

Azt mondta, a gyerekeket most mindenekelőtt tanulni kell megtanítani, hiszen a hasznos élethez szükséges ismeretanyag és tudás gyorsabban változik, mint amivel a hagyományos iskolarendszer lépést tud tartani. Ezt a gondolatot senki sem vitatja, sőt, csak szakértők azt mondják, a kormány által erőltetett és lebutított szakképzés pont ezt a képességet nem adja meg a diákoknak, akik ennek hiányában nem tudják majd egy új gép kezelését sem megtanulni.

Lázár szerint "az oktatás területén mintha mégis adós lenne - talán önmaga számára is - a tőle megszokott, elvárt professzionális koncepcióval és cselekvéssel" a Fidesz-KDNP.

Lázár szerint az újabb kétharmad minden korábbinál nagyobb lehetőséget és felelősséget teremt arra, hogy az élet minden területére vonatkozóan megfogalmazza a kormányzat, milyen hellyé akarja tenni Magyarországot a következő 10-40 évben, így meghatározhatja azt is, mit és hogyan kell majd tanítani, hogyan kell a jövőkép szerint megújítani a magyar oktatási rendszert.

Így rázná gatyába a közoktatást az új miniszter? Itt vannak a tervei

Hogyan szabná át a közoktatást Kásler Miklós? Hozzányúlna-e a tananyaghoz, az iskolaszerkezethez, a pedagógusok minősítési rendszeréhez az Emberi Erőforrások Minisztériumának leendő vezetője? És lesz-e béremelés? Aligha meglepő, hogy Kásler Miklós - aki hosszú ideig vezette az Országos Onkológiai Intézetet - az egészségügyi rendszer újraszabásáról sokkal többet nyilatkozik, mint az oktatásról.