szerző:
Eduline

Havi nettó nyolcvanezer maradhat a takarítók és karbantartók zsebében az államosítás után.

©

Elveszíthetik a béren felüli juttatásukat azok a jelenleg még önkormányzati dolgozók, akik az iskolák működtetésének államosítása miatt a jövőben az átalaku­lás alatt álló Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) munkavállalói lesznek - erről ír a Magyar Nemzet.

Ez a takarítókat, a portásokat, a gondnokokat és a karbantartókat érintheti. A lap szerint van olyan budapesti intézmény, ahol már közölték a technikai dolgozókkal, hogy nem jár nekik cafeteria.

Az egyik érintett iskolában például a takarítók nettó nyolcvanezer forintot kerestek, és a lap szerint ezt nyolcezer forint értékű Erzsébet-utalvánnyal egészítették ki. Ez utóbbit veszíthetik el.

 

A Klik a Magyar Nemzettel közölte, az átadás-átvétel helyi szinten történik, és mivel önálló költségvetési intézmények lesznek a helyi tankerületek, így maguk dönthetnek a béren kívüli juttatásokról.

Mint bizonyára tudjátok, az iskolák fenntartása mellett 2017-től már azok üzemeltetését is a Klik, tehát az állam veszi át. Ez azt jelenti, hogy ők működtetik az épületet, és a tanárok mellett az összes többi iskolai dolgozót is az állam alkalmazza majd.