szerző:
Eduline

Nemcsak azoknak a pedagógusoknak kell minősítő eljárásra jelentkezniük, akik magasabb fizetést szeretnének - a "gyakornok" kategóriába sorolt fiatal tanárok, tanítók és óvodapedagógusok is vizsgázni fognak. Megnéztük, mi vár rájuk.

Mikor lesz a minősítő vizsga?

A két év gyakornoki idő lejártának hónapjában, vagy - ha a gyakornoki idő nem a tanítási év közben jár le - a tanítási év utolsó hónapjában kötelező a minősítő vizsga. A magasabb kategóriába sorolt tanárokra nem vizsga, hanem minősítési eljárás vár. Mennyit keresnek szeptembertől a tanárok? Itt nézhetitek meg, a pályakezdő bértábláját pedig itt találjátok.

Mit vesznek figyelembe a vizsgán?

A pedagógusnak egy 15 perces, digitális bemutatóval kell megvédenie e-portfólióját. Emellett a vizsgán megbeszélik az intézményi önértékelés pedagógusra vonatkozó részeit, illetve az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés (tanfelügyelet) tapasztalatait, összegző értékelését. A minősítőbizottság meglátogatja a gyakornok legalább két szakóráját vagy foglalkozását - az ott látottak is szóba kerülnek a vizsgán. 

©

Mit kell tartalmaznia a portfóliónak?

Szakmai önéletrajzot, a nevelő-oktató munka dokumentumait, a pedagógust foglalkoztató intézmény intézményi környezetének rövid bemutatását, illetve a szakmai életút értékelését. A részleteket itt találjátok.

Azoknak, akik 2015-ben vesznek részt a minősítővizsgán, november 30-ig kell feltölteniük az e-portfóliójukat.

Mivel kell még készülni?

A minősítő bizottság a portfólióval kapcsolatos kérdéseket hét nappal a védés előtt küldi el a gyakornoknak. Fel kell készülni egy szakmai beszélgetésre is, amely az intézmény pedagógiai programjáról szól majd. További részleteket a pedagógusoknak szóló útmutató második változatában olvashattok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!