szerző:
Eduline

Egyelőre nincs tervben, hogy változtassanak a kötelező olvasmányok listáján a középiskolákban. Pedig a kortársa irodalmat szívesebben olvassák a fiatalok, ráadásul egyes szakemberek szerint az újabb műveken keresztül a klasszikusokat is jobban megérthetnék.

Nem tervezi a kormány, hogy változtat az alaptanterv kötelező olvasmányokra vonatkozó részein – legalábbis erre lehet következtetni Rétvári Bence államtitkár parlamenti kérdésre adott válaszából, amiről az Origo számolt be.

Dr. Oláh Lajos független képviselő fordult írásbeli kérdéssel az emberi erőforrások miniszteréhez. A lap szerint Oláh azzal indokolta a kérdést, hogy szülők és gyerekek részéről is érkeztek a témában állampolgári megkeresések.

Rétvári az EMMI részéről azt válaszolta, hogy a nemzeti alaptanterv és kerettanterv módosításával lehetne a kötelező olvasmányokon változtatni, erre pedig majd akkor kerül sor, ha változtat a kabinet. Az államtitkár finoman szólva is kitérő válasza tehát nem vetette el annak a lehetőségét, hogy változtassanak a kötelező olvasmányok körén.

Oláh a kérdésben leírja, hogy a tanulók számára élvezetesebbé kéne tenni az olvasást, ami csak olyan könyvekkel érhető el, ami leköti a fiatalokat. Erre pedig a jelenlegi kötetek alkalmatlanok – jut a képviselő arra a konklúzióra, amire az utóbbi időszakban már többen is jutottak.

Több tanár is próbál olyan köteteket becsempészni az órákra, amik tényleg érdeklik a gyerekeket, ám erre csak kevés idő jut a tanterv szerint. Pedig egyes szakemberek szerint csak a kortársak ismeretében érthető meg a korábbi korok irodalma. A fiatalok, ha választhatnak, kortársakat olvasnak – legalábbis erre utal Pest Megyei Könyvtár 14-18 éves fiatalok körében végzett felmérése a legtöbbet kölcsönzött könyvekről.